PwC erkent dat meer topvrouwen initiatief is mislukt

10 september 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het diversiteitsbeleid van PwC in het Verenigd Koninkrijk heeft gefaald. De doelstelling om meer vrouwen in topposities te krijgen is niet behaald en er is zelfs sprake van een daling in het aantal vrouwen dat aangesteld wordt in topmanagement functies. Gaenor Bagley, die deel uitmaakt van de raad van bestuur van het adviesbureau in Engeland, is teleurgesteld over deze ontwikkeling.

Waar in 2011 nog ongeveer 21% van de vrouwelijke werknemers tot partner werd bevorderd, daalde dit percentage vorig jaar naar 16%. “Ondanks alle goede inspanningen die wij leveren op dit gebied en de potentie voor de toekomst, zien wij dat het percentage vrouwen die benoemd worden tot partner teleurstellend lager ligt dan de doelstelling”.

Volgens het bestuurslid hebben mannelijke topbestuurders te weinig vertrouwen in het talent van hun vrouwelijke tegenhangers en benadrukken zij de ‘risico’s’ die het aanstellen van vrouwen in topposities met zich mee zouden brengen. “Vrouwen worden vaak onredelijkerwijs gezien als de meer risicovolle keuze, omdat ze niet dezelfde leiderschapsvaardigheden zouden hebben als mannen, of deze anders uitten. Het is een ongemakkelijke waarheid dat diepgewortelde stereotypes ons beïnvloeden en dat wij niet zo eerlijk zijn als we denken. Hierdoor lopen we wel talent mis” aldus Bagley.

PwC - Topvrouwen initiatief

Vrouwen in top van adviesbranche
De meerderheid van adviesbureaus worstelen met het aanstellen van meer vrouwen in de top. In 2008 bijvoorbeeld bestond slechts 3% van EY’s partnerteam uit vrouwen. Daarop lanceerde EY een grootschalig initiatief met als doel het doorbreken van culturele ‘mindbugs’. Het initiatief wierp geleidelijk zijn of liever gezegd haar vruchten af. Vorig jaar steeg namelijk het percentage vrouwelijke partners naar ruim 11%. Onlangs stelde EY 509 nieuwe partners aan, waarvan een kwart vrouw was.

Binnen strategy consulting is de man-vrouw ratio er nog erger aan toe, aangezien het werk van nature een beta-karakter heeft en er een aanzienlijke druk op de work-life balance is. Daarom is het geen verrassing dat strategie adviesbureaus er alles aan doen om het percentage vrouwelijke werknemers binnen hun organisaties te vergroten. Op het gebied van recruiting organiseren zij steeds vaker women-only evenementen, zoals diners en inhousedagen. Onlangs schreef Consultancy.nl ook over de initiatieven van strategie consultants om vrouwelijke alumni te verleiden tot een terugkeer (zie het artikel ‘Top strategieconsultancy wil mama’s terug in dienst’).

PwC - mamas terug in dienst

Uitzonderingen
Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen op de regel. Zo zijn twee vrouwelijke topadviseurs – Claudia Zuiderwijk-Jacobs (bestuurslid bij adviesbureau PBLQ) en Jolanda Poots-Bijl (CFO van Ordina) – recentelijk benoemd tot een van de ‘50 machtigste vrouwen van Nederland’. En op wereldwijd niveau wordt Orit Gadiesh, sinds 1993 bestuursvoorzitter van Bain & Company, jarenlang gezien als een van de meest invloedrijke vrouwen binnen de wereldwijde consultancybranche.