Special: Orit Gadiesh, bestuursvoorzitter Bain & Company

18 juli 2013 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Israëli-Amerikaanse Orit Gadiesh werkt sinds 1977 voor Bain & Company. In 1993 werd zij bestuursvoorzitter van Bain en daarmee ook de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van het grote wereldwijde strategy consulting kantoor. Anno 2013 vervult ze die functie nog steeds*. Ze wordt jarenlang door Forbes Magazine gezien als een van de ‘100 belangrijkste zakenvrouwen ter wereld’, ze is lid van het bestuur van het World Economic Forum en heeft een Lifetime Achievement Award gekregen van 'Consulting Magazine’ voor haar bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de adviesbranche. Tijd voor Consultancy.nl om Orit Gadiesh uit te lichten.

De beginjaren

Na haar afstuderen met de hoogste graad aan de Hebrew University of Jerusalem, voltooide Orit de verplichte militaire dienst in het Israëlische leger. Ze won toen een doctorale studiebeurs aan de HBS, ‘the graduate business school of Harvard” in Boston, Massachussetts. Nadat ze haar MBA met de hoogste graad behaalde kwam ze terecht bij management consulting firma Bain in 1977. In die tijd had Bain 4 jaar na oprichting** nog maar “anderhalf kantoor”: één in Boston en een klein kantoor in San Francisco. Ter vergelijking, Bain heeft tegenwoordig 50 kantoren in 32 landen.

Orit Gadiesh - Bestuursvoorzitter Bain & Company

Spannende tijden

Begin jaren 1980 breidde Bain internationaal fors uit met de opening van nieuwe kantoren in Londen (1979), Tokio (1981), München (1982) en Parijs (1985). Nadat de economie tegen begon te zitten nam ook de onvrede binnen Bain toe, met name onder de partners. In 1985 besloot Bill Bain - onder druk van de partners – om een Employee Stock Ownership Plan (ESOP) op te zetten, waardoor partners zich konden inkopen in het bedrijf. Jaren later zorgde dit plan, in combinatie met de aanhoudende crisis en de hoge schulden, bijna voor de ondergang van Bain.

In de herfst van 1991 probeerde Bill Bain zijn bedrijf te verkopen. De exodus van toptalent in de laatste twee jaar betekende echter dat zelfs zijn grootste rivalen niet geïnteresseerd waren in een overname. In 1991 werd Mitt Romney naar voren geschoven om Bill Bain te vervangen als hoofd van het bedrijf. Romney, die vorig jaar nog kandidaat was voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, slaagde erin om de koers van het bedrijf te keren en het terug te brengen naar winst.

Eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van strategie adviesbureau

In 1993 veranderde de samenstelling van de raad van bestuur van één Chief Executive naar twee aparte rollen: een executive hoofd (wereldwijde managing director) en een non-executive hoofd (voorzitter van het bestuur). Orit is de eerste gekozen voorzitter en de eerste vrouw in deze rol in de consulting sector. Sindsdien heeft Orit bijgedragen aan de indrukwekkende groei van Bain & Company.

Bain & Company

Lessons Learned

Gevraagd naar haar meest waardevolle lessen, refereert zij onder andere aan haar tijd in het leger. Belangrijke militaire beslissingen worden vaak genomen “zonder 100% van de data te hebben”, net als in het zakenleven, geeft zij aan. Bovendien heeft het haar geleerd mensen te respecteren zonder door hen geïntimideerd te worden.

Blik vooruit

De afgelopen veertig jaar richtte Bain zich op het leveren van buitengewone resultaten samen met klanten en getalenteerde en zeer gedreven teams. Deze missie blijft onveranderd en Orit Gadiesh zal als bestuursvoorzitter een leidende rol hierin blijven vervullen.

* Bain & Company Worldwide Managing Director is Bob Bechek, die in maart 2012 Steve Ellis opvolgde.
 
** Bain & Company is in 1973 opgericht door Bill Bain, die daarvoor zeven jaar lang werkte bij concurrent Boston Consulting Group.