Kirkman: Vaste flexpool gunstig voor bedrijven

30 juli 2013 Consultancy.nl

Bedrijven hebben baat bij het werken met een pool van vaste flexwerkers. De juiste balans tussen vaste en flex medewerkers levert organisaties flexibiliteit in hun arbeidspool en zekerheid over de geleverde kwaliteit. Belangrijke randvoorwaarde is dat flexwerkers gelijk worden behandeld ten opzichte van vaste werknemers. Dit blijkt uit een onderzoek van Kirkman Company en Kim Kronenburg, afstudeerder aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). 

De twee bedrijven onderzochten hoe arbeidspools zijn opgezet binnen 9 grote organisaties, waaronder Essent, Heineken, DAS, BAM, Merck en Sigra.
 
Volgens Renee Duijf, HR-expert bij Kirkman Company, bevestigen de resultaten een trend die al geruime tijd zichtbaar is in de markt. “Veel bedrijven waar wij mee werken zijn hun arbeidspool anders aan het organiseren dan voorheen”.

Kirkman Company - Vaste flexpool

Flexibele schil

Een van de belangrijkste veranderingen binnen de arbeidspool is het opbouwen en onderhouden van een vaste flexibele arbeidscommunity. Hierdoor wordt niet alleen flexibiliteit gecreëerd voor werkgevers, maar ook zekerheid. Zo hebben werkgevers naast directe toegang tot (tijdelijke) arbeidskrachten ook een ‘zekerheid’ van gekwalificeerde mensen die graag bij hun organisatie willen werken en de gewenste kwaliteit kunnen leveren. “Flexibiliteit en zekerheid zijn twee belangrijke speerpunten voor werkgevers” aldus Duijf.

Gelijkwaardige behandeling

Als gevolg van de toename aan flexwerkers de afgelopen jaren is er een groeiende behoefte om de arbeidsverhoudingen zo goed mogelijk te regelen. Het onderzoek toont aan dat een gelijkwaardige behandeling het meeste oplevert. “Wanneer organisaties de flexwerkers hetzelfde behandelen als de vaste mensen in dienst, ontstaat tussen beide partijen meer binding en wordt aan een sterke werkgevers-werknemers-relatie gebouwd. Hierdoor komt een flexwerker, na een periode bij een andere organisatie te hebben gewerkt, ook weer eerder terug op de oude werkplek. De kennis die dan is opgedaan bij het andere bedrijf wordt toegankelijk voor de oorspronkelijke werkgever”.

Nieuws

Meer nieuws over