Concurrentieanalyse Human Capital Strategy markt

03 juni 2013 Consultancy.nl

Deloitte Consulting, BCG, PwC, Mercer en IBM zijn wereldwijd gezien de leidende spelers op het gebied van ‘Human Capital Strategy Consulting’. Dit blijkt uit een concurrentieanalyse van Kennedy Research, een analist gespecialiseerd in de adviesbranche. De traditionele HR giganten, Aon Hewitt en Hay Group, en strategiefirma Bain verliezen terrein binnen het snelgroeiende segment op het snijvlak van HR, strategie en analytics.

Strategische HR adviesdiensten
Human capital strategy is het management consulting segment dat expertise in strategy, human resources (HR), operations management (OM), en information technology (IT) consulting combineert. In Kennedy’s definitie bestaat Human Capital Strategy Consulting uit vijf verschillende diensten. Elk van deze diensten wordt ondersteund door twee end-to-end capaciteiten: change management en HR analytics.

Human Capital Strategy Value Chain

Human Capital Strategy Consulting markt
De Human capital strategy consulting markt is een van de snelstgroeiende segmenten binnen de consulting branche. In de komende 3 jaar zal de wereldwijde markt naar verwachting met gemiddeld 6% per jaar groeien – significant hoger dan bijvoorbeeld het strategy consulting- (~2% p/j) en operations management segment (~3% p/j). Voor meer informatie over de marktontwikkeling zie het bericht ‘Marktanalyse van Human Capital Strategy Consulting’.

Concurrentieanalyse
Om de capaciteiten met betrekking tot human capital strategy in kaart te brengen, beoordeelde Kennedy de vaardigheden van de belangrijkste bedrijven in de markt op basis van de vijf type diensten. Scores werden bepaald op basis van een analyse van dit dienstenaanbod, uitgevoerde projecten en interviews met analisten, consultants en klanten. De consultancybedrijven werden daarna in een grafiek verwerkt met twee dimensies – breedte van diensten en diepte van diensten.

Human Capital Strategy Consulting Landschap

Volgens de analisten is er geen duidelijke winnaar: Deloitte en BCG scoren het hoogst, op de voet gevolgd door PwC, Mercer en IBM. In lijn met de hoge groeiratio binnen de industrie investeert het merendeel van de bedrijven stevig in hun human capital strategy capaciteiten, resulterend in ‘gevorderde’ kwaliteit van diensten. De enige duidelijke uitzondering vormt Bain & Company.

Top 5
Een beknopte samenvatting van de sterktes van de vijf topspelers:

Van de gevestigde strategy consulting organisaties heeft Boston Consulting Group het beste track record opgebouwd op het gebied van HR diensten. BCG dankt haar hoge positie aan met name twee factoren. Allereerst ontwikkelde BCG in 2012 een baanbrekend model (‘Workonomics’) om de economische impact van human capital te meten, waardoor zachte factoren nauwkeurig gekwantificeerd kunnen worden. Daarnaast heeft het strategie adviesbureau sinds 2008 wereldwijd meer dan 1,000 human capital strategy projecten uitgevoerd.

Deloitte Consulting is volgens Kennedy sinds jaren een leider binnen human capital strategy. De recente acquisitie van Bersin (HR) en overname van Monitor (strategie) hebben hun capaciteiten een significante boost gegeven. Bovendien integreert Deloitte haar data analytics vaardigheden effectief in HR projecten.          

Ook Mercer wordt in de laatste jaren consistent erkend als leider binnen human capital strategy. Mercer scoort met name hoog op het gebied van talent management en workforce analytics. Een intensievere samenwerking met Oliver Wyman, Mercer’s strategy consulting praktijk, heeft geleid tot verbeterde analytische vaardigheiden.

In de afgelopen drie jaar heeft PwC grote stappen gemaakt binnen de human capital strategy praktijk. De overname van PRTM in 2011 diende als basis voor het verbeteren van strategy & operations capaciteiten en sindsdien is er stevig geïnvesteerd in zowel de HR- als IT Consulting praktijk. Veranderingen in het operating model (HR advisory groeit en wordt meer binnen de industrieteams geïntegreerd) gaven uiteindelijk de doorslag voor de top vijf notering van PwC.

IBM’s leidende positie komt met name door haar technologische capaciteiten. IBM is toonaangevend op het gebied van: het linken van HR strategy met IT, HCM software en talent & workforce analytics. De investeringen in haar HR Consulting tak (Organization and People practice binnen Global Business Services) zorgden voor verbeterde change management vaardigheden.