HofP: Werkkapitaal optimalisatie dodelijk voor MKB

18 april 2013 Consultancy.nl

De aggressieve focus van grote bedrijven op werkkapitaal optimalisatie heeft grote gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Doordat ze hun openstaande rekeningen veel te laat betalen, meestal vanuit een machtspositie, gaan veel ondernemers kopje onder. Dit stelt Thijs Otto van Es, managing partner van adviesbureau House of Performance, in het FD.
 
De openstaande rekeningen van de BV Nederland bedragen dagelijks zo’n €62 miljard*. In 2012 voldeed het Nederlandse bedrijfsleven de rekeningen gemiddeld pas na 43 dagen, een verslechtering van 3 dagen ten opzichte van het gemiddelde van vier jaar geleden (40 dagen). Voorbeelden van grote bedrijven die niet altijd even snel betalen zijn volgens kredietinformatiebureau Graydon onder meer Essent, Heineken, KPN, Ohra en Sligro.
 
Werkgroep
Om de problematiek op te lossen is er onder leiding van Jan Peter Schmittmann (oud-bestuurder van ABN Amro) een werkgroep in het leven geroepen. De werkgroep heeft de doelstelling om samen met MKB-ondernemers en topfunctionarissen uit het bedrijfsleven en overheid het probleem van late betalingen aan te pakken.

House of Performance - Werkkapitaal Optimalisatie
 
Failliesementen
Volgens Thijs Otto van Es, een van de leden van de werkgroep, hebben vertraagde betalingen in het bedrijfsleven grote gevolgen voor kleine ondernemingen, die veel afhankelijker zijn van een solide cash-flow. “Iedere dag gaan kleine bedrijven failliet omdat de klant niet op tijd betaalt” stelt de managing partner van House of Performance.
 
Verkorting van de betaaltermijn is een oplossing die voor het grijpen ligt, meent Van Es. “Je hoeft maar aan één knop te draaien. Het is een simpele formule voor een groot probleem”. Om dit te bewerkstellingen is een gedragsverandering nodig in het bedrijfsleven. Grote bedrijven geven de laatste jaren juist steeds meer strategische prioriteit aan werkkapitaal optimalisatie binnen de waardeketen om zodoende hun cashflow te verbeteren en hun renteinkomsten te verhogen.
 
Enorme impuls
Volgens Schmittmann is er veel bijval voor het plan: “Het is een herkenbaar probleem waar het grote bedrijfsleven iets aan wil doen”. Naast het feit dat veel faillisementen binnen het MKB kunnen worden afgewend heeft het plan nog een bijkomend voordeel – het kan de MKB sector een enorme impuls geven.
 
Als er genoeg geld beschikbaar komt kunnen leveranciers groeien en innoveren en kunnen circa 26.000 werkplekken gecreëerd worden. Er zou veel geld kunnen vrijkomen, ongeveer €15 miljard, vooral wanneer de betalingsperiode van beursfondsen lager zou liggen. “Als grote bedrijven hun rekeningen sneller voldoen, krijgt het MKB weer financiële armslag om te ondernemen en te investeren. Het is een manier om de economische groei op gang te helpen” aldus Schmittmann tegenover de krant.
 
*Bron = incassobureau Intrum Justitia

Nieuws

Meer nieuws over