AT Kearney en Deloitte: Voetbalmarkt bezuinigt massaal

15 februari 2013 Consultancy.nl

Door de economische crisis in Europa en nieuwe financiële regelgeving zijn voetbalclubs gedwongen om extra goed na te denken voordat ze veel geld uitgeven. Opnieuw was de Engelse Premier League de grootste besteder tijdens de winter transferperiode. Spaanse clubs gaven daarentegen verrassend weinig geld uit. Ook in de Nederlandse Eredivisie zijn er geen mega transfers genoteerd.

Verenigd Koninkrijk: Premier League
Premier League clubs gaven £120 miljoen uit tijdens de transferperiode van een maand. Ter vergelijking: twee jaar geleden bereikten hun uitgaven een record van £225 miljoen, aldus adviesbureau Deloitte. Queens Park Rangers en Newcastle United investeerden allebei fors, in een poging om in de top van de ranglijst te blijven. Ook het in Amerikaanse handen zijnde Liverpool liet zich financieel gaan, na een teleurstellende eerste seizoenshelft. “Premier League clubs hebben zichzelf relatief beperkt in hun spelerstransferuitgaven, ondanks de aankomende omzetstijging van de uitzendrechten, ongeveer £20 tot 30 miljoen voor elk in het volgende seizoen”, zei Dan Jones, hoofd van de Sports Business Group van Deloitte.

Deloitte & A.T. Kearney - Voetbalmarkt

Overige competities
Italiaanse clubs waren de op één na grootste investeerder, concludeert Deloitte, en gaven ongeveer 70% van de Premier League-bestedingen uit. Eredivisieclubs in Frankrijk en Duitsland investeerden minder dan de helft van het Premier League-budget. Spaanse clubs besteedden zeer weinig, als gevolg van de financiële problemen in het land en het feit dat Real Madrid en Barcelona het leeuwendeel van de televisieomzet ontvangen.

Transfers
Premier League-aanvoerder Manchester United investeerde naar verluid £15 miljoen om de twintigjarige vleugelspeler Wilfried Zaha over te nemen van Crystal Palace. De club leende hem echter tot het einde van het seizoen terug aan de tweededivisie club. De Italiaanse gigant AC Milan kocht ‘Super Mario’ Balotelli voor ongeveer €20 miljoen. Ondanks alle peperdure transfers, was het een gratis transfer die de aandacht trok van de meeste internationale headlines: de korte-termijn overstap van David Beckham naar Paris St. Germain voor €1.

UEFA Financial Fair Play
Professionele voetbalclubs moeten zich voortaan houden aan UEFA’s Financial Fair Play regels. Dit betekent dat clubs die meer uitgeven dan zij verdienen, moeten vrezen voor uitsluiting van de Europese competitie. “Er is een dubbel effect van enerzijds Financial Fair Play en anderzijds de financiële markten die de financiering van clubs iets moeilijker hebben gemaakt”, zei Emmanuel Hembert van A.T. Kearney. Hij voegt toe: “Sommige clubs zijn bereid om lagere transferbedragen te incasseren, alleen maar om minder salarissen te hoeven betalen. Winstgevendheid is nu cruciaal.”