Terugblik: ‘Impact businessmodellen in de voedseltransitie’
Been Management Consulting organiseerde onlangs een inspiratiesessie over de voedseltransitie. Samen met twintig leiders werd besproken hoe de voedseltransitie gerealiseerd kan worden en welke impact dat op de businessmodellen van organisaties zal hebben.
De transitie naar duurzame voedselsystemen is nodig om nu en in de toekomst in onze voedingsbehoefte te kunnen blijven voorzien. Hoe realiseren we deze stevige omslag en maken we een positieve impact voor de aarde, mens, dier en de economie? En wat voor impact heeft dit op de businessmodellen van bedrijven en hun commerciële organisatie?
Dat vormde het centrale onderwerp tijdens de inspiratiesessie van Been Management Consulting. Gastsprekers van uiteenlopende bedrijven deelden tijdens het event hun visie op het onderwerp.
Zo nam Annemarie Jorna (COO bij Royal Koopmans) de deelnemers mee in hoe het bedrijf (een producent van onder meer meel, bloem en bakkerijproducten) streeft naar verduurzaming in de hele keten. Ze stond uitgebreid stil bij het Nedertarwe-initiatief, een programma dat een eerlijke prijs voor de boer stimuleert.
Volkert Engelsman (voormalig CEO van Eosta en oprichter van Robin Food Coalition) besprak de reis van Eosta naar een duurzaam businessmodel. Eosta is een internationaal handelsbedrijf dat gespecialiseerd is in biologische groenten, fruit en andere verse biologische producten.
Eosta werd opgericht in Nederland in 1990 en staat bekend om zijn inzet voor duurzaamheid en transparantie in de voedselketen. Het bedrijf was onder meer de eerste marktpartij die carbon credits voor biologische landbouwmethoden kreeg toegekend en TÜV-gecertificeerde klimaatneutrale producten op de Europese voedselmarkt bracht.
Michiel Elich (CEO van Powered by Enviu) en Roel Beentjes (CEO van Been Management Consulting) bespraken fundamentele innovatie in de productieketen gericht op verduurzaming en positieve impact. Een voorbeeld is het FoodFlow-initiatief, dat bouwt aan oplossingen voor reductie van voedselverlies en transparante, meetbare en investeerbare ketens.
Thomas Dinjens, expert in de voedseltransitie bij Been Management Consulting, geeft aan dat de drie gastsprekers goed hebben laten zien hoe bedrijven een positieve verandering in de sector kunnen stimuleren en daarbij tegelijkertijd een concurrentievoordeel kunnen behalen of succesvol kunnen zijn.
Welke belangrijke lessen uit de sessie getrokken kunnen worden? Dinjens noemt drie belangrijke takeaways: Allereerst hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat duurzaamheid wordt verankerd in de kern van de organisatie: “Het moet een onderdeel zijn van je visie, missie, cultuur en waarden.”
“Daarbij is focus op de lange termijn nodig om echt een verschil te maken. Met focus op de korte termijn kom je er niet. En tot slot, samenwerking in de hele keten is nodig voor fundamentele verandering. Samenwerking is de sleutel om de benodigde systeemverandering te realiseren.”
Been Management Consulting – sinds 2021 een certified B Corp – is een adviesbureau dat zich in het werken aan maatschappelijke opgaven richt op systeemverandering. “We werken zij aan zij met organisaties in de detailhandel, voedselverpakkingen, logistiek en productie om een duurzamere toekomst te creëren.”