Quiet hiring: Wat is het en hoe speel je erop in?
Van de Great Resignation tot quiet quitting – aan uitdagingen geen gebrek de laatste jaren voor HR-professionals. Er is echter ook een hoopvolle ontwikkeling, ziet Linda Mostert van YNNO. Afgelopen jaar begon zich een nieuwe “stille revolutie” te voltrekken: quiet hiring. We spraken Linda over wat het is én hoe organisaties er in 2024 de vruchten van kunnen plukken.
Uit onderzoek van McKinsey & Company blijkt dat de afgelopen jaren maar liefst 40% van de werknemers zijn baan heeft opgezegd, of serieus overwoog dat binnen afzienbare tijd te doen.
Deze ‘Great Resignation’ ging hand in hand met een andere trend op de arbeidsmarkt: quiet quitting. Daarbij zijn werknemers nog wel fysiek aanwezig op hun werkplek, maar ondertussen hebben ze mentaal afstand genomen van hun taken en verantwoordelijkheden.
“Ze zijn gedemotiveerd en verminderd betrokken, maar nemen geen ontslag”, schetst Linda Mostert, adviseur gedrag en verandering bij YNNO. “Ze doen niets méér dan in hun functieomschrijving beschreven staat. Acting your wage wordt dit ook wel genoemd. Dat dit een onwenselijke situatie is voor zowel de werknemer als de organisatie, mag duidelijk zijn.”
Positieve kant van de medaille
Beide trends voltrokken zich in de nasleep van de coronacrisis, die onze manier van leven – en zeker ook van werken – flink op zijn kop zette. Deze nieuwe werkelijkheid creëert echter ook nieuwe kansen, stelt Linda: “Er is een positieve kant van de medaille: quiet hiring – de tegenhanger van quiet quitting.”
Net als dat je bij quiet quitting niet écht ontslag neemt, ben je bij quiet hiring niet echt nieuwe mensen aan het aannemen. “Het is het toevoegen van nieuwe vaardigheden aan organisaties, zónder nieuwe medewerkers aan boord te halen”, legt Linda uit.
Bij quiet hiring leggen organisaties de nadruk op het ontwikkelen van nieuwe skills, kennis en expertises onder de huidige leden van hun personeelsbestand. Dat biedt volgens Linda diverse voordelen voor organisaties én werknemers.
Als organisatie haal je in een enorm krappe arbeidsmarkt waardevolle vaardigheden binnen zonder dat je mensen hoeft te werven. Die nieuwe vaardigheden en kennis zijn op zichzelf al cruciaal in deze tijden van razendsnelle technologische vooruitgang, maar de focus op groei motiveert óók nog eens de medewerkers – omdat de meeste mensen zich nou eenmaal graag blijven ontwikkelen.
“Werknemers voelen zich gesteund en aangemoedigd om te groeien in hun huidige functie en uitstapjes te doen naar rollen of gebieden waar ze nog minder ervaring mee hebben, wat hun betrokkenheid vergroot en de kans op demotivatie verkleint”, aldus Linda. “Met quiet hiring kun je dus afrekenen met de nadelige gevolgen van quiet quitting.”
“Door interdisciplinair en digitaal samenwerken te stimuleren kan verborgen talent worden ontdekt.”
Daarnaast is quiet hiring ook stukken efficiënter dan het vervangen van medewerkers – of die nou zijn vertrokken of niet meer beschikken over de benodigde vaardigheden. “Het onboarden van nieuwe werknemers kost altijd heel wat tijd en geld. Met quiet hiring voorkom je dat”, legt Linda uit.
Hybride werken
Quiet quitting en quiet hiring hangen beide sterk samen met de manier waarop we vandaag de dag werken. Meer en meer professionals werken hybride: een deel van de week op kantoor, een deel vanuit huis (of een andere locatie).
Lees ook: YNNO draagt steentje bij aan ’s lands beste hybride werkgevers.
Doordat medewerkers vaker op afstand hun taken uitvoeren, kan het voor organisaties moeilijker zijn om tekenen van demotivatie en desinteresse te herkennen bij werknemers. Dat maakt het extra lastig om vast te stellen of iemand mentaal is afgehaakt.
Tegelijkertijd biedt de hybride werkvorm juist veel kansen voor quiet hiring. Doordat medewerkers stukken flexibeler zijn, kunnen ze veel gemakkelijker op grotere afstanden worden ingezet in een andere rol. “Daarnaast kan verborgen talent worden ontdekt omdat interdisciplinair en digitaal samenwerken gestimuleerd wordt”, stelt Linda. “Zo kunnen teams ook makkelijker van de kwaliteiten van medewerkers uit andere teams profiteren.”
Aan de slag
Meer dan genoeg reden dus om juist de positieve kant van de medaille optimaal te benutten, benadrukt Linda. Ze roept organisaties dan ook op om de stille revolutie die in 2023 begon volop te omarmen en van 2024 écht het jaar van quiet hiring te maken. Om daarbij te helpen biedt ze alvast enkele tips.
Ten eerste is het uiteraard van belang dat organisaties investeren in hun talentontwikkeling. “Bied kansen voor werknemers om nieuwe vaardigheden te verwerven en hun expertise uit te breiden.”
“Moedig medewerkers aan om carrièrepaden binnen de organisatie te verkennen en zich te ontwikkelen.”
Dit gaat hand in hand met een cultuur van leren. “Stimuleer voortdurende professionele ontwikkeling als een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur. Waardeer fouten die worden gemaakt en erken prestaties. Toon waardering voor de inspanningen van werknemers en erken hun groei.”
Deze cultuur van leren en talentontwikkeling moet diep worden ingebed in álle gelederen van de organisatie – zéker ook in de managementlaag. “Investeer in leiderschapsontwikkeling. Zorg dat managers de juiste vaardigheden hebben om teams te motiveren en betrokken te houden.”
Daarnaast adviseert Linda om interne mobiliteit te bevorderen. “Moedig medewerkers aan om carrièrepaden binnen de organisatie te verkennen en zich te ontwikkelen.”
En hoewel medewerkers het belangrijkste kapitaal blijven van de organisatie, is het ook belangrijk om gebruik te maken van nieuwe technologie – zoals geavanceerde data-analyse. “Stel metrieken vast om de tekenen van quiet quitting te volgen, zoals verminderde productiviteit en betrokkenheid.”
Iedereen floreert
Organisaties die deze adviezen ter harte nemen, kunnen volgens Linda zorgen dat zowel zijzelf als hun medewerkers de vruchten plukken van de nieuwe werkrealiteit.
“Het is tijd om stilte te waarderen”, geeft ze aan. “Niet als een teken van demotivatie, maar als een kans om te groeien en te bloeien binnen onze huidige rollen. Als werkgevers en werknemers zich samen inzetten voor deze stille revolutie, kunnen we een evenwichtige en succesvolle arbeidsmarkt creëren waarin iedereen floreert.”