Nederlands consortium zet in op meer kunststofrecycling in de bouw

29 november 2023 Consultancy.nl

Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV en consultancybedrijf Partners for Innovation hebben zich aangesloten bij een consortium dat zich richt op het recyclen van kunststofbouwmaterialen.

Binnen de Nederlandse bouw wordt jaarlijkse zo’n 430.000 ton aan kunststof gebruikt. Verreweg het grootste deel hiervan (75%) wordt aan het einde van zijn leven verbrand (nadat een gebouw gesloopt of gerenoveerd is). Slechts een kwart van de kunststof in de bouw wordt dus gerecycled.

De reden daarvoor? Van alle materialen die in de Nederlandse bouw worden gebruikt, vormt de totale massa van kunststof een betrekkelijk bescheiden aandeel. Om die reden ligt de recyclefocus van veel partijen uit de bouwsector op dit moment op andere materialen.

Nederlands consortium zet in op meer kunststofrecycling in de bouw

Toch is dat jammer, temeer omdat kunststof zich goed leent om in bouwmaterialen te worden hergebruikt. Bovendien heeft dat heel veel positieve impact op het milieu. Kunststof vormt weliswaar maar 1% van de bouwmaterialen, maar is volgens recent onderzoek goed voor zo’n 25% van de milieu-impact van de gehele bouwsector.

Handen ineenslaan

Voor verschillende partijen – waaronder Royal HaskoningDHV en Partners for Innovation – vormde deze situatie een reden om de handen ineen te slaan. Daaruit ontstond een consortium, dat verder ook bestaat uit kunststofproducenten, sloopbedrijven, aannemers en recyclers. 

De consortiumpartijen zien het als een gezamenlijke, ketenbrede verantwoordelijkheid om meer kunstbouwmaterialen te recyclen. Daarvoor is vanzelfsprekend een retoursysteem nodig, dat op dit moment nog niet bestaat. Daar willen de consortiumpartijen de komende tijd verandering in brengen.

Inzamelsysteem

Het doel van het consortium is om een plan van aanpak te ontwikkelen waarmee verschillende methoden om kunststof in te zamelen en te recyclen in de praktijk kunnen worden getest. Op die manier kan worden achterhaald wat voor alle partijen uit de keten gemiddeld genomen het beste is.

Voor aannemers en sloopbedrijven moet het inzamelsysteem bijvoorbeeld sterke prikkels bevatten (anders nemen ze niet de moeite om de kunststof te recyclen). Daarnaast moet het inzamelsysteem omvangrijk zijn en niet te veel kosten met zich meebrengen.

Verder moeten medewerkers van sloop- en aannemersbedrijven op de hoogte zijn van het inzamelsysteem en hoe dit precies werkt (welke kunststof mag wel worden gerecycled en welke niet). Het consortium wil op de bouwplaats bewustwording over de recyclebaarheid van kunststof gaan stimuleren.

Financiële ondersteuning

De consortiumpartijen krijgen ondersteuning van het Versnellingshuis. Dat werd in 2019 opgericht door het Rijk, werkgeversorganisatie VNO-NCW, ondernemersorganisatie MKB-Nederland, kennisplatform Groene Brein en belangenbehartiger MVO Nederland.

Het Versnellingshuis heeft als doel om Nederlandse mkb-ondernemers te ondersteunen bij hun transitie naar de circulaire economie. Dat doet de organisatie onder andere door zijn kennis en expertise te delen met mkb-bedrijven

Ook geeft het Versnellingshuis financiële ondersteuning aan circulaire projecten die ketens versneld transformeren. “Dat vraagt om een benadering waar meerdere partijen uit de hele keten bij betrokken zijn. Binnen het kunststofrecycleproject is ook voor die aanpak gekozen”, zegt een persvoorlichter van Royal HaskoningDHV. 

More on: Royal HaskoningDHV
Netherlands
Company profile
Royal HaskoningDHV is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Royal HaskoningDHV is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.