Onderzoek: Plasticgebruik kost wereld jaarlijks €2.800 miljard

18 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De productie en de consumptie van plastic kost de wereldwijde samenleving bij elkaar opgeteld jaarlijks ruim €2.800 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van advieskantoor Dalberg.

De onderzoekers van het internationale consultancybureau voerden hun studie uit in opdracht van het Wereld Natuurfonds (WWF). Ze kwamen tot de conclusie dat als we doorgaan op de huidige weg, de bijbehorende kosten in 2040 zullen zijn opgelopen tot maar liefst €5.600 miljard.

In 1950 zag de wereld er wat dat betreft heel anders uit. Toen werd mondiaal ongeveer 2 miljoen ton plastic geproduceerd. Momenteel gaat het om zo’n 370 miljoen ton – een stijging van maar liefst 18500% in zeventig jaar tijd.

Onderzoek: plasticgebruik kost wereld jaarlijks €2800 miljard

Daarnaast zal ook de hoeveelheid plastic die in onze rivieren, zeeën en oceanen drijft de komende jaren flink doorgroeien, aldus adviesbureau Dalberg. Momenteel heeft de mondiale plasticsoep een massa van circa 125 miljoen ton. Tenzij wordt ingegrepen stijgt dat tot 2040 naar zo’n 600 miljoen ton. 

Ruwe schattingen, alarmerende conclusie

Het zijn schokkende cijfers, waarbij de specialisten van Dalberg wel de kanttekening plaatsen dat het om ruwe schattingen gaat. Dat meldt Ernst Worrell, professor in de energiewetenschappen aan de UU, die recent in gesprek ging met de onderzoekers over hun bevindingen. 

“De bronnen en methode van het onderzoek zijn allemaal prima in orde. Maar de waarden van ecosysteemdiensten blijven ruwe schattingen. Er zitten per definitie grote onzekerheden in deze wetenschappelijke analyses.”

Dat doet volgens Worrel niet af aan het feit dat de studie een enorm probleem aan het licht brengt. “We staan pas aan het begin van onze kennisontwikkeling van de impacts van plastic op het milieu, maar deze wel erg scheve verhouding tussen de werkelijke kosten en wat de vervuiler betaalt, is hoe dan ook alarmerend.” 

Aanleiding tot actie

Oskar Roos, plastic- en zoetwaterexpert bij het WWF, ziet in de uitkomsten van het onderzoek dan ook genoeg aanleiding voor de politiek om de handschoen op te pakken. “Dat er sinds 1 juli 2021 ook statiegeld zit op kleine plastic petflessen voor frisdrank en water is een mooie eerste stap, maar dat moet uitgebreid worden.”