Forse investeringen nodig voor nieuwe plastic recycling-wetgeving

03 februari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

De afgelopen decennia is het gebruik van plastic in Europa geëxplodeerd. Nog geen derde van de bijna 58 miljoen ton aan geproduceerd plastic wordt gerecycled. Met nieuwe wetgeving wil de Europese Commissie de plasticsector nu dwingen om verduurzaming serieuzer aan te pakken.

Wereldwijd wordt er meer dan 320 ton aan plastic vervaardigd. Dat komt neer op meer dan tweehonderd keer de hoeveelheid plastic die in de jaren 50 is geproduceerd. Volgens statistieken van de Europese Commissie wordt zo’n 40% van het plastic in Europa gebruikt voor het verpakken van voedsel en levensmiddelen, terwijl iets meer dan een vijfde wordt gebruikt voor consumentenproducten.

De EU heeft de afgelopen jaren al diverse maatregelen genomen om de hoeveelheid plastic afval terug te dringen, maar volgend jaar wil de Europese Commissie (EC) de maatregelen opschroeven naar een geheel nieuw niveau. De zogeheten nieuwe Green Deal-wetgeving, waar momenteel aan wordt gewerkt en die naar verwachting komend jaar zal worden aangekondigd, gaat voorschrijven hoeveel gerecycled materiaal nieuwe plastic producten dienen te bevatten.

Plastic production by type

“Hoewel deze quota op dit moment worden vastgesteld, verwachten experts dat de EC zal eisen dat nieuwe plastic producten vanaf 2022 tussen 15% en 30% gerecycled materiaal bevatten”, zegt Tom Hesselink, een Director in de Global Strategy Group van KPMG. “Bovendien moet uiterlijk in 2030 55% van het plastic verpakkingsafval worden gerecycled.”

Kijkend naar waar de industrie nu staat – minder dan 30% van al het plastic verpakkingsafval krijgt een tweede leven als plastic en nieuwe producten bevatten minder dan 10% gerecycled plastic – wordt het voor partijen in de sector een hele kluif om te voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Werk aan de winkel

Volgens Hesselink komt het erop neer dat een “volledige hervorming van het afvalbeheer, de recycling en de productie van plastic producten” nodig zal zijn. Ook zullen “forse investeringen” gedaan moeten worden om de infrastructuur gereed te maken voor de Green Deal-wetgeving.

Amount and recycling rate of platic packaging waste

Een voorbeeld. Omdat partijen verplicht worden gerecycled plastic te gebruiken, zal de vraag naar hoogwaardig gerecycled plastic sterk toenemen. Hierdoor zal meer capaciteit nodig zijn bij sorteer- en recyclingbedrijven. Ook zal geïnvesteerd moeten worden in technologieën die het hergebruik van gerecycled plastic faciliteren.

Het segment voor huishoudelijk afval staat de grootste uitdaging te wachten, zo verwacht Hesselink. “Ondanks bronscheiding worden in de praktijk aanzienlijke hoeveelheden kunststoffen niet gescheiden en komen ze in het gemengd afval terecht. Meer dan 40% van het plastic verpakkingsafval in Europa bevindt zich in gemengde afvalstromen, met name in het gemeentelijk restafval. Zelfs in Nederland – een van de landen met de meest volwassen infrastructuur – belandt ruim 25% van het plastic afval bij het restafval.”