Een doeltreffend plan op één A4’tje: Jester Strategy lanceert OGSM Leaders

06 november 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Jester Strategy heeft een nieuw label gelanceerd. OGSM Leaders helpt organisaties om meer impact te maken. De kern van de aanpak: het opstellen van een doeltreffend plan op één A4’tje. We spraken over OGSM Leaders met Jester Strategy-partner Michiel de Vries en Gabriella Monasso, die leidinggeeft aan de spin-off.

Grootse plannen – die zijn niet zo moeilijk om te maken. Ze ook daadwerkelijk uitvoeren, dat is waar het lastig wordt. En daar zit hem natuurlijk ook de crux, want een plan dat niet wordt gerealiseerd is niets meer dan een luchtkasteel.

Het is een open deur, maar illustreert wel goed tegen welke uitdaging organisaties aanlopen bij het formuleren en realiseren van hun ambities: hoe verbind je de mooie vergezichten aan concrete acties, zodat het plan ambitieus is, maar ook uitvoerbaar? Dit is waar het OGSM-model zich op richt.

Een doeltreffend plan op één A4’tje: Jester Strategy lanceert OGSM Leaders

“Een OGSM is een plan op één A4’tje”, vertelt Monasso. “Dat dwingt om te kiezen. Zo komt alleen de essentie terug in het plan, waardoor iedereen in één oogopslag ziet wat de organisatie of het team wil bereiken én hoe je daar gaat komen. Het geeft daardoor duidelijkheid en overzicht. Niemand kan meer het overzicht kwijtraken in een plan van 80 pagina’s.”

Bovendien zit eigenaarschap “ingebakken” in de methodiek, legt ze uit. “Alle elementen – van het gehele plan tot en met de individuele acties – kennen een eigenaar. Zo is eigenaarschap breed belegd en weet een team altijd wie ze kunnen vragen naar de voortgang.”

De letters OGSM staan voor objectives, goals, strategies en measures – oftewel ambitie, doelstellingen, strategische keuzes en maatregelen. “Aan de hand van deze vier elementen creëer je met OGSM een logisch opgebouwd, levend plan waarin je telkens doet, leert en bijstuurt”, aldus Monasso.

Breder dan strategie

Jester Strategy gebruikt OGSM al langer in zijn strategietrajecten. De methode is echter veel breder toepasbaar, legt De Vries uit. “Denk bijvoorbeeld aan planning & control, project- en programmamanagement of elk vraagstuk waar planning en reporting van belang is.”

De laatste tijd klopten klanten steeds vaker aan met vragen rond deze thema’s. “Die pasten niet meer helemaal in ons strategiehuis”, geeft De Vries aan, “vandaar een nieuw label.” Hij benadrukt daarbij dat OGSM Leaders geen oude wijn in nieuwe zakken is: “Het is echt een apart bedrijf.”

Hybride propositie

Dit wordt onderstreept door het feit dat de spin-off is gelanceerd in samenwerking met Toolsfactory, een softwarebedrijf dat marktleider is op het vlak van OGSM-software. De expertise van beide oprichtende partners komt ook tot uiting in de dienstverlening van OGSM Leaders.

“Doordat OGSM Leaders een strategieconsultant en een softwarebedrijf als aandeelhouder heeft, maken we vernieuwende hybride proposities met een mix van fysieke bijeenkomsten en online coaching”, aldus De Vries.

Een doeltreffend plan op één A4’tje: Jester Strategy lanceert OGSM Leaders

“We bieden OGSM-advies en -coaching, OGSM-training en OGSM-tooling aan voor allerlei organisaties”, vult Monasso aan. “Van startende ondernemers tot grote corporates, van gevestigde mkb’s tot publieke instellingen en alles wat er tussenin zit.”

Simpel maar niet eenvoudig

Daarbij bedient OGSM Leaders organisaties die worstelen met planvorming – of zij nu al bekend zijn met OGSM of niet. “Opvallend genoeg zijn er ook veel klanten die al werken met OGSM, maar wel wat hulp kunnen gebruiken bij het implementeren van de werkwijze of het inrichten van ondersteundende software”, vertelt Monasso. “OGSM is namelijk een simpel model, maar niet eenvoudig.”

“Natuurlijk helpen we bij het opstellen van het plan, maar als dit eenmaal staat zorgen we ook dat de OGSM-werkwijze goede landt”, legt ze uit. “We draaien een kwartaal mee bij het implementeren van de werkwijze, oftewel doen, leren en bijsturen. Want een goed plan alleen is niet genoeg – je moet er ook mee aan de slag, wil het tot leven komen.”

“Recent hebben we bijvoorbeeld een ondernemende teler in de glastuinbouw ondersteund bij het opstellen van de plannen én het implementeren van de overlegcyclus”, voegt De Vries toe. “Het is erg mooi om te zien dat de structuur van OGSM ondernemers met een hoofd vol ideeën helpt om tot concrete toekomstgerichte keuzes te komen.”

Leader met de hoofdletter L

Aan Monasso de eervolle opdracht om leiding te geven aan OGSM Leaders. Binnen Jester Strategy deed ze de afgelopen drie jaar al veel ervaring op met de OGSM-methodiek – uiteraard bij klanten, maar ook bij zichzelf. “Ik heb zelf de kracht van OGSM ervaren. Binnen onze groep gebruiken wij de methodiek namelijk ook voor onze persoonlijke ontwikkelingsplannen”, legt ze uit.

Ze blijft verbonden aan Jester Strategy, maar richt zich nu volledig op het ontwikkelen van OGSM Leaders. “Naast mijzelf hebben we een dedicated adviseur binnen OGSM Leaders en maken we volop gebruik van de expertise van de specialisten van Jester Strategy.”

De Vries geeft aan “best even te hebben gezocht” naar een goede directeur voor OGSM Leaders. “We zochten iemand die veel ervaring heeft in het adviesvak, affiniteit heeft met software, maar ook internationaal ervaren is”, legt hij uit. “Uiteindelijk hebben we de gedroomde kandidaat binnen onze eigen gelederen gevonden: Gabriella Monasso is onze OGSM Leader met de hoofdletter L.”

Internationaal groeipad

En zoals je mag verwachten van een bedrijf dat zich specialiseert in het formuleren en uitvoeren van plannen, heeft OGSM al meteen een duidelijk groeidoel. “We willen graag een enthousiaste en slagvaardige club adviseurs verzamelen binnen OGSM Leaders”, geeft De Vries aan.

De ambities reiken in één belangrijk opzicht zelfs al verder dan die van het moederbedrijf. “Anders dan bij Jester Strategy ligt er ook een duidelijk internationaal groeipad. Omdat we veel werken met software en online trainingmodules, kunnen we makkelijker een internationale markt bedienen, zonder voor ieder wissewasje te hoeven reizen. We zien nu al dat er ook veel buitenlandse interesse is voor OGSM-dienstverlening.”