Al 5 jaar zo snel als het licht: Quatronic viert eerste lustrum

07 augustus 2023 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het begon tijdens een late avond met een dapper voornemen. Vijf jaar later is Quatronic uitgegroeid tot een succesvolle business-IT-consultancy. Met een team van zo’n dertig consultants zet het bureau low-code in om opdrachtgevers te helpen bij het vertalen van hun ambities in concrete oplossingen. We spraken met medeoprichter Wouter van der Meij over de snelle groei, de onderscheidende kracht en de ambities van Quatronic.

‘IT-oplossingen, geleverd met de snelheid van het licht’. Dat is wat Quatronic belooft op zijn website. De belofte verwijst naar de low-codesoftware die het Amsterdamse bureau inzet. Daarmee is het mogelijk om vele malen sneller – zeven tot tien keer volgens Quatronic – applicaties te bouwen dan met traditionele coding.

“Low-code is een visuele manier van programmeren, waarmee je snel bedrijfsprocessen kan digitaliseren én optimaliseren”, vertelt Wouter van der Meij. “En dit is precies waar de huidige markt behoefte aan heeft.”

Al 5 jaar zo snel als het licht: Quatronic viert eerste lustrum

Deze markt wordt vandaag de dag namelijk gekenmerkt door volatiliteit en voortdurende technologische vooruitgang, zodat organisaties zich in rap tempo moeten kunnen aanpassen aan hun voortdurend veranderende omgeving.

“Met onze digitale oplossingen kunnen bedrijven in de retail, logistiek, financiële dienstverlening, energie en industrie realtime anticiperen én reageren op ontwikkelingen in de markt”, aldus Van der Meij. “Omdat we altijd nauw samenwerken met de klant, kan die tot op de voet volgen hoe de applicatie eruit komt te zien en hoe de onderliggende logica werkt.”

Het begin

Zo hielp het team van Quatronic de afgelopen jaren al talloze klanten. Het verhaal van Quatronic begon in 2017, toen vier collega’s én vrienden besloten samen een avontuur aan te gaan.

Frank Grooten, Rob van den Broek, Richard van Osnabrugge en Wouter van der Meij ontmoetten elkaar bij First Consulting, het huidige Valcon. “Daar zijn we alle vier ons werkende leven gestart”, vertelt Van der Meij. “Het bureau groeide snel en iedereen kreeg de kans daaraan bij te dragen. Zo hebben we geleerd hoe je succesvol een consultancybedrijf uitbouwt.”

Hoewel ze genoten van hun werk, merkten de vier na een tijdje dat ze toch een andere weg wilden inslaan. “First Consulting had de focus op businessconsultancy en niet op IT-consultancy. Wij geloven juist in de combi, en daarom besloten we om First te verlaten en een bedrijf op te richten dat precies dat doet.”

In het diepe springen

Zo geformuleerd klinkt het wellicht eenvoudig – maar dat was het niet, verzekert Van der Meij ons. “Het was een maandenlang proces van veel praten, ideeën heen en weer kaatsen en fantaseren over hoe een gezamenlijk bedrijf eruit zou zien.”

En op een late avond was het zover: de vier hakten de knoop door. “We waren eindelijk op het punt aanbeland dat we dachten dat we écht een goed uitgewerkt plan in handen hadden en besloten dat het moment daar was om in het diepe te springen.”

“We zijn nadrukkelijk géén traditioneel IT-bedrijf, we zijn een technische businessconsultancy.”

De missie van het nieuwe bureau werd om bedrijven te helpen met de levering, adoptie en ondersteuning van duurzame bedrijfskritische applicaties. De focus op low-code was daarbij vanaf het begin onderdeel van het plan.

“Bij First Consulting zagen we de kracht van low-code”, legt Van der Meij uit. “Maar wij vonden dat het nóg beter toepasbaar moest worden binnen een grote variatie aan organisaties en sectoren. Daarom sloten we een partnership met OutSystems, dat met name sterk is in bedrijfskritische applicaties, zowel voor web als mobiel.”

Eerst het proces, dan de techniek

Zo zag Quatronic in 2018 het levenslicht. Vervolgens ging het snel. Binnen drie jaar mochten de vier oprichters dertien nieuwe medewerkers verwelkomen. Inmiddels telt het team alweer bijna dertig mensen.

Van der Meij schrijft het succes deels toe aan de aanpak van het bureau. “We zijn nadrukkelijk géén traditioneel IT-bedrijf, we zijn een technische businessconsultancy. Dat betekent dat we primair bezig zijn met het optimaliseren van werkprocessen van de klant. De technologie komt pas daarna en staat altijd volledig in dienst van die werkprocessen.”

“Dat vraagt er allereerst om dat we onze klanten in de kennismakingsfase het hemd van het lijf vragen”, zegt hij lachend. “Het is essentieel dat we een diepgaand begrip hebben van hoe hun huidige processen eruit zien én wat hun doelstellingen zijn. Al vragend en pratend ontdekt de klant geregeld ook dat achter hun oorspronkelijke vraag een andere vraag schuilgaat.”

Standaard maar uniek

Als tweede succesfactor wijst Van der Meij op de focus op efficiëntie. “Dat is een belangrijke kernwaarde voor ons. Door slim te kijken naar bedrijfsprocessen kunnen we soms besparingen van wel veertig tot zestig procent realiseren voor onze klanten. Ook werken we zoveel mogelijk met geautomatiseerde processen. Elke applicatie die we bouwen is uniek, maar de ontwikkeling verloopt altijd via dezelfde standaardprocedure.”

Al 5 jaar zo snel als het licht: Quatronic viert eerste lustrum

En wie efficiëntie zo hoog in het vaandel heeft moet natuurlijk ook zelf het goede voorbeeld geven. “Intern hebben we alle administratieve processen gedigitaliseerd en gestandaardiseerd – van onboarding tot facturatie. En uiteraard hebben we dat gedaan in de door ons eigen team ontwikkelde applicaties!”

Eén team

De derde cruciale pijler van het succes, tot slot, zijn de mensen van Quatronic. “Helemaal in lijn met onze aanpak trekken wij niet zozeer hardcore IT’ers aan, maar juist mensen die goed zijn in het achterhalen van wat nou echt het probleem is dat de klant wil oplossen en welke techniek daarvoor het beste kan worden ingezet”, legt Van der Meij uit.

“Het is elke keer weer leuk om te zien hoe onze fantastische mensen de klanten verbaasd doen staan met wat ze samen met hen en innovatieve technologie weten te realiseren”, vertelt hij trots. “En door de klanten verder te helpen dragen ze automatisch ook bij aan de missie van Quatronic.”

De vier oprichters en de overige medewerkers vormen ook echt één team, benadrukt hij. “We zetten vol in op ‘samen’. Plezier in het werk is natuurlijk ontzettend belangrijk. Daarnaast is er weinig hiërarchie en onze mensen kunnen zelfs mee-ondernemen: ze kunnen zich inkopen in het bedrijf, zo willen we onze mensen nog meer stimuleren om actief mee te denken en bouwen.”

Groei zelf in de hand

Terugblikkend kan Van der Meij maar moeilijk geloven dat er alweer vijf jaren zijn verstreken. “Er zijn natuurlijk veel hoogtepunten die ons zijn bijgebleven, maar ik denk dat we nu als bedrijf het meest trots zijn op onze groei, onze collega’s en alle verschillende klanten die wij hebben mogen helpen.”

Zo legde het team in vijf jaar een prachtige weg af. “Van vier gasten met een ambitie en passie voor het versimpelen van bedrijfsprocessen, naar nu bijna 30 man! Allemaal mensen met net zo’n grote passie. En iedereen is uniek, dat is wat ons sterk maakt. We hebben onze groei zelf in de hand en we krijgen er steeds meer klanten bij! De compleet verschillende klanten maakt ons werk super divers en interessant voor onze collega’s.”

“We zijn het meest trots op onze groei, onze collega’s en alle verschillende klanten die wij hebben mogen helpen.”

Een van de klanten die er uitspringen is NextEnergy. “Daar waren we vanaf het begin bij betrokken. Gijs, de CEO, kwam naar ons toe met het idee om een energiemaatschappij op te richten met dynamische energieprijzen om zo mensen een hele hoop geld te laten besparen op de plotseling uit de pan rijzende energieprijzen. Wij wilden maar wat graag meewerken aan dit mooie idee.”

“Op sommige momenten wordt veel meer energie opgewekt dan gebruikt, en is de energie dus heel goedkoop”, legt hij uit. “We hebben een applicatie gebouwd waarbij energieprijzen nu tot een dag vooruit inzichtelijk zijn voor de klant. Zo kan de klant dus een wasje draaien op het moment dat er een overschot aan energie is op een zonnige of winderige dag!”

Ook bouwde Quatronic een hele klantendatabase op, zodat NextEnergy een goed inzicht krijgt voor zijn facturatiesysteem. “Tot op de dag van vandaag zitten er nog steeds Quatronic-consultants bij NextEnergy en doorloopt het bedrijf een sterke groei. We vinden het tof dat wij dit mee hebben opgezet!”

Vliegende start

En ook Quatronic zelf groeit gewoon lekker door. “Onze ambitie voor de komende jaren is om zowel verticaal als horizontaal te groeien om nog meer impact te kunnen maken. Naast low-code zijn we ook gestart met data analytics en dit willen we de komende jaren verder vormgeven.”

Daarnaast wil het team graag andere ondernemers op weg helpen. “We willen ook impact maken door ons te focussen op startups met een goed idee, zoals Next Energy. Heeft iemand een idee waar wij enthousiast van worden, dan willen we daar graag bij helpen. Dit willen we doen door onze business skills en low-code expertise te gebruiken om zo een startup met een goed idee een vliegende start te geven – net als wij vijf jaar geleden hadden!”