Quatronic digitaliseert in vier maanden inspectieprocessen van SMART AIS

09 oktober 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Quatronic heeft de inspectieprocessen van SMART AIS gedigitaliseerd. Met behulp van low-code bouwde het team van de consultancy in vier maanden tijd twee apps, waarmee het proces wel 60% efficiënter is geworden.

Een van de voornaamste activiteiten van het in Schiedam gevestigde SMART AIS is het inspecteren van boorplatformen. Dat ging tot voor kort gepaard met een hoop handmatige handelingen, wat zorgde voor een omslachtig inspectieproces.

“Voorafgaand aan elke inspectie werden stapels meetformulieren uitgeprint, die ze vervolgens op locatie nauwkeurig moesten invullen”, schetst Richard van Osnabrugge, medeoprichter van Quatronic. “Het overtypen van alle meetgegevens in Excel eenmaal terug op kantoor, kostte daarna nog eens veel tijd en was foutgevoelig. Stonden de data eenmaal in Excel, dan ging de volgende persoon ermee aan de slag. Gedoe dus.”

Quatronic digitaliseert in vier maanden inspectieprocessen van SMART AIS

Om te blijven groeien en concurrerend te zijn, was het nodig om de inspectiediensten verder te digitaliseren, zo realiseerde de directie van SMART AIS zich. Het inspectiebedrijf schakelde Quatronic in om hierbij te helpen.

Binnen vier maanden digitaal

De businessconsultancy gespecialiseerd in low-code – een vorm van softwareontwikkeling waarmee snel en wendbaar applicaties kunnen worden gebouwd – ontwikkelde in slechts vier maanden tijd een webapplicatie én een mobiele app om de inspectieprocessen te digitaliseren.

Quatronic begon met een zogenaamde designsprint, om zo een diepgaand begrip te krijgen van het inspectieproces en de bijbehorende uitdagingen. Binnen twee maanden leverde het team de eerste pilotversies op van zowel de webapplicatie als de mobiele variant.

In de daaropvolgende twee maanden zijn beide apps door medewerkers van SMART AIS gebruikt tijdens inspectierondes. Mede aan de hand van hun feedback werkte het team van Quatronic ondertussen aan het verbeteren van de twee applicaties.

40% sneller en 60% efficiënter

Zo wist Quatronic in slechts vier maanden tijd de inspectieprocessen van SMART AIS te digitaliseren. En de resultaten liegen er niet om: dankzij de twee applicaties verlopen de fysieke inspectierondes gemiddeld genomen nu 40% sneller, terwijl de procesefficiëntie zelfs met 60% is toegenomen.

“De inspecteurs kunnen zich weer focussen op wat ze écht heel goed kunnen: inspecteren.”

“We hebben de doorlooptijden voor inspecties met ongeveer 40% verkort”, zegt Martin Barendregt, Product Owner bij SMART AIS. “We hebben het proces gedigitaliseerd. Nu heeft iedereen toegang tot dezelfde, vooraf geregistreerde informatie en kunnen we inspectierapporten onmiddellijk samenstellen wanneer de gegevens van de tablet app worden gesynchroniseerd met de backoffice.”

Beter én leuker

De oplossing zorgt volgens Van Osnabrugge voor blijere klanten én medewerkers. “Wanneer een klant belt, is het nu slechts een kwestie van een paar keer klikken om de gewenste statusinformatie te vinden. Inspecteurs of hun collega’s hebben nu direct inzicht in het inspectieoverzicht. Er is geen behoefte meer aan het printen van documenten of het meenemen van stapels papieren – alleen de meetapparatuur en een tablet zijn voldoende.”

En dit maakt ook het leven van de inspecteurs een stuk leuker, legt hij uit. “Alle meetwaarden worden direct op locatie ingevoerd in een handige tablet-applicatie, waarna met één druk op de knop alles gesynchroniseerd wordt. Vervolgens hoeven inspecteurs alleen nog maar een korte samenvatting van hun bevindingen toe te voegen.”

“Zo verloopt het proces niet alleen veel sneller en zonder fouten, bovendien kunnen de inspecteurs zich weer focussen op wat ze écht heel goed kunnen: inspecteren.”