Luchtvaartdienstverlener AAR CORP aan de slag met passende duurzaamheidsstrategie
Kan een bedrijf in de luchtvaart positieve impact maken? Been Management Consulting sprak met Eric Bron en Esther Luijendijk van AAR CORP, een wereldwijde opererende dienstverlener in de luchtvaart. Wat betekent duurzaamheid voor hun type bedrijf? En hoe hielp Been Management Consulting hen op weg met hun duurzaamheidsstrategie?
AAR onderhoudt en repareert luchtvaartonderdelen, van de landingsgestellen tot de koffiemachines aan boord. Het bedrijf biedt ook gerelateerde diensten: de aankoop van nieuwe onderdelen of zelfs het totaalonderhoud van een vloot. Het bedrijf is beursgenoteerd in New York. De Nederlandse vestiging repareert complexe, kleinere vliegtuigonderdelen.
Eric Bron is de general manager voor Nederland: “Het initiatief om een duurzaamheidsstrategie te formuleren is een Nederlands initiatief. Onze klanten, en met name Europese overheden, vragen erom. We hebben het echt nodig in ons werk, zeker hier in Europa.”
Esther Luijendijk, operations director van de vestiging, legt uit: “Onze diensten zijn zeer gespecialiseerde en minutieuze werkzaamheden. Onze klanten zijn belangrijk, maar onze medewerkers net zo goed. We willen een goede werkgever zijn, want dat draagt bij aan ons succes.”
“Onze mensen zijn erg loyaal, maar we zijn natuurlijk altijd op zoek naar talent. De nieuwe generatie medewerkers wil dat duurzaamheid onderdeel is van ons werk. Dus dat is nog een reden om aan onze duurzaamheidsstrategie te werken.”
AAR’s impact begrijpen
Hier komt Been Management Consulting in beeld. Het team heeft AAR geholpen om een duurzaamheidsstrategie te formuleren in twee fasen. Eerst interviewden consultants Laura Yap en Tijmen van Diepen de lokale managementteamleden. Hierna maakten ze een inventarisatie van de gebieden waar AAR de meeste impact heeft. Ze stelden een lijst samen van 18 relevante items, zogenoemde externaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan afval, watergebruik, energieverbruik, betrokkenheid van medewerkers, gezondheid & veiligheid.
In de eerste workshop presenteerden de twee adviseurs van Been Management Consulting hun bevindingen aan het managementteam. “Hieruit kwam een goed en gezamenlijk begrip naar voren van wat duurzaamheid inhoudt voor de context van AAR.” De consultants gaven ook ‘best practices’ op elk van de 18 externaliteiten mee. “Om te inspireren en te bediscussiëren.”
Een nieuwe blik op duurzaamheid
Luijendijk: “Ik ben verrast door de brede definitie van duurzaamheid. Ik ben blij te zien dat duurzaamheid breder wordt gezien dan CO2-uitstoot en milieu-impact. Het bevat ook sociale impact. Juist op deze menskant presteren we goed. We geven onze medewerkers een hoop vrijheid en autonomie in hun werk, wat resulteert in een hogere medewerkerstevredenheid.”
“Onze leveranciers doen het ook goed. Ons groen wordt onderhouden door een bedrijf dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aanneemt en ons schoonmaakbedrijf gebruikt alleen biologische producten. Om een paar voorbeelden te noemen.”
Circulaire strategie
In de tweede workshop gebruikten de consultants van Been Management Consulting het Business Model Canvas+. “Veel mensen kennen het business model canvas, een strategische tool waarmee je de waardepropositie van een bedrijf kan vormgeven. Het Business Model Canvas+ is een tool voor duurzame bedrijfsmodellen. Om waarde te creëren voor mens en planeet, niet alleen financieel.”
Bron: “Ons businessmodel is al circulair. We verlengen de levensduur van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Zo zorgen we er ook voor dat er minder nieuwe ‘assets’ nodig zijn. Het Business Model Canvas+ helpt ons om dat beter te begrijpen en uit te leggen aan onze klanten en andere stakeholders.”
Een passende duurzaamheidsstrategie
Aan het eind van de sessie koos het managementteam vier externaliteiten waar zij op willen focussen. Het team schreef op welke positieve impact zij willen maken. Esther: “Alle managementteamleden hebben dit document ondertekend. Een mooie manier om ons commitment te tonen. Aan onze medewerkers. Aan alle stakeholders.”
Hierna was het tijd om te handelen. Hoe het Eric en Esther vergaan is? Bron: “Energiebesparende maatregelen in onze gebouwen hebben veel effect. We hebben al onze gevels geïsoleerd. Dat alleen al bespaart 25% van ons gasverbruik. We gaan binnenkort ook nieuwe ramen en zonnepanelen plaatsen. Daarnaast berekenen we onze CO2-uitstoot en compenseren we die via Climate Neutral Group.”
Luijendijk: “Ook op het vlak van circulariteit hebben we stappen gemaakt. We zijn net een programma gestart om plastic te reduceren. Weet je, alle componenten worden in kartonnen dozen vervoerd. Die gebruiken we steeds opnieuw. Nu zoeken we alternatieven voor de kleine zakjes waar die piepkleine onderdelen in zitten. Hiervoor vragen we onze mensen om met ideeën te komen. Zij weten het beste wat in de praktijk gaat werken.”
Een nieuw perspectief
Hoe kijken Bron en Luijendijk terug op dit project? Bron: “Het is goed om hulp van buiten te krijgen. Ik ben onder de indruk van de kennis van Laura en Tijmen. Het heeft onze ogen geopend voor de vele aspecten van duurzaamheid. En voor de urgentie van dit onderwerp.”
En dan de olifant in de kamer: AAR is onderdeel van een groter geheel, de luchtvaartindustrie. Die draagt 2-3% bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Hoe kijken zij daarnaar?
Bron: “Ik heb mijn hele carrière in de luchtvaart gewerkt en er is al veel verbeterd. Vliegtuigen zijn veel stiller en schoner geworden. Die hoge impact op het milieu komt van het aantal vluchten. Mensen vliegen meer. Dit zien we niet veranderen, wereldwijd.”
“Bij AAR doen we wat wij kunnen door materiaalgebruik terug te dringen en door de levensduur van toestellen en componenten te verlengen. Wij doen wat wij het beste kunnen in een groter systeem. Zo zie ik het.”