Europese klimaatplannen maken vooral budgetvliegen duurder

04 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Door nieuwe klimaatplannen van de Europese Unie worden met name vliegtickets van prijsvechters de komende jaren duurder. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau CE Delft.

Vorig jaar nam de Europese Unie (EU) een wet aan die voorschrijft dat de CO2-uitstoot in 2030 met 55% moet zijn verlaagd ten opzichte van het niveau van basisjaar 1990. Het betreft een tussentijdse doelstelling richting het einddoel van de Parijse klimaatafspraken: een CO2-reductie van 100% in 2050.

Derhalve moet ook de Europese luchtvaartbranche de komende jaren fors gaan verduurzamen. Daarvoor heeft de EU in zijn wetgeving verschillende sectorspecifieke maatregelen opgenomen. Zo moeten Europese vliegvelden meer schonere brandstoffen gaan aanbieden. 

EU-klimaatplannen maken vooral budgetvliegen duurder

Daarnaast zet de EU in op extra belastingen. Hiermee worden tickets uiteindelijk prijziger, wat vliegen minder aantrekkelijk maakt en zo de uitstoot moet terugdringen. Tegelijkertijd kan de uitstoot die overblijft met met het extra belastinggeld deels worden gecompenseerd, bijvoorbeeld door extra bomen te planten. 

Door de EU-wetgeving zullen luchtvaartbedrijven op meerdere manieren extra worden belast. Denk hierbij onder meer aan de uitstootrechten. Deze geven luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid om bepaalde hoeveelheden CO2 uit te stoten. Op dit moment betalen ze daar nauwelijks wat voor. Maar dat gaat dus veranderen. 

Daarnaast stelt de EU een belasting op kerosine in, wat betrekkelijk uniek is: al vele decennia wordt vliegtuigbrandstof niet belast. Ter vergelijking: vandaag de dag bestaat de literprijs van benzine voor personenauto’s voor bijna twee derde uit belastingen en accijnzen.

Wat gaat ons dat kosten dan?

Welk financiële gevolgen hebben deze nieuwe Europese klimaatmaatregelen precies voor Nederlandse consumenten die een vliegreisje willen maken? Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat schakelde CE Delft in om dit te onderzoeken.

De studie laat zien de EU-maatregelen vooral prijsvechters zoals RyanAir en EasyJet duurder zullen maken. De onderzoekers schatten dat de kosten van een ticket tot 2030 met circa 17% zullen stijgen, los van inflatiecorrecties. En daar blijft het niet bij: tot 2050 kunnen de kosten zelfs met 24% stijgen (wederom los van inflatie).

De ticketprijzen van traditionele luchtvaartmaatschappijen gaan volgens CE Delft minder hard omhoog. In 2030 liggen deze gemiddeld genomen zo’n 7% hoger, terwijl het in 2050 gaat om ruim 14% (opnieuw los van inflatie).

De reden voor dit grote verschil? Door hun verdienmodel hebben prijsvechters betrekkelijk weinig speelruimte. Daarom zijn ze eerder geneigd een groot deel van extra kosten door te berekenen aan consumenten.