Medewerkers van PwC vliegen voortaan alleen nog maar op biobrandstof
PwC Nederland is als eerste grote Nederlandse organisatie volledig overgestapt op duurzame vliegtuigbrandstof. Met de stap wil PwC niet alleen zijn eigen CO2-voetafdruk verkleinen, maar ook bijdragen aan de verdere ontwikkeling van duurzame luchtvaart.
Terwijl elektrische auto’s en laadpalen inmiddels alweer een vertrouwd onderdeel vormen van het Nederlandse landschap, is op grote schaal elektrisch vliegen nog steeds ver weg. De luchtvaart is verantwoordelijk voor 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot, dus totdat de techniek zover is gevorderd dat de sector elektrisch kan opereren zijn andere oplossingen meer dan welkom.
Eén van die oplossingen is sustainable aviation fuel, oftewel SAF. Dit alternatief voor fossiele brandstof wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen (zoals gebruikt frituurvet) en kan zorgen voor tot wel 85% minder uitstoot.
PwC Nederland laat zijn medewerkers nu vliegen op SAF. Het accountants- en advieskantoor heeft een vijfjarig contract afgesloten met SkyNRG voor de inkoop van de biokerosine. De deal is onderdeel van PwC’s inspanningen om tegen 2030 volledig circulair te opereren.
Met de deal wordt PwC het eerste Nederlandse adviesbureau (en überhaupt eerste grote bedrijf) dat deze stap zet. Enkele buitenlandse adviesbureaus stapten eerder al wel (deels) over op SAF.
Renate de Lange, lid van de raad van bestuur bij PwC en verantwoordelijk voor de duurzaamheidsinspanningen van het bedrijf, geeft aan dat PwC zich de laatste jaren al heeft ingezet om zijn reisbewegingen te beperken – iets wat in de coronacrisis nog eens een flinke impuls heeft gekregen. Zo daalde de CO2-uitstoot van het vliegen in het laatste boekjaar (2020/2021) met meer dan 95% ten opzichte van het niveau van vóór corona.
“Maar om ons werk goed te kunnen doen, moeten we soms toch reizen en vliegen”, stelt De Lange. “Daarom zoekt PwC voortdurend naar manieren om zijn net zero-ambitie waar te maken. Bijvoorbeeld door een intern CO2-prijssysteem in te voeren, door CO2 te compenseren en nu door ons ertoe te verbinden om vanaf 2022 voor vliegreizen volledig over te schakelen op SAF.”
Eén liter SAF voor elke liter kerosine
Dit betekent niet dat alle PwC’ers nu alleen nog maar in vliegtuigen stappen die opstijgen met SAF. Dit zou praktisch gezien onhaalbaar zijn, omdat je natuurlijk altijd je vlucht deelt met vele andere reizigers die zich (doorgaans) niet hebben gecommitteerd aan de duurzame brandstof.
In plaats daarvan koopt PwC genoeg SAF in voor het eigen gebruik. Vergelijk het met een contract voor groene stroom, waarbij je ook voldoende duurzame energie inkoopt voor je eigen huishouden. Dus voor elke liter kerosine die PwC op zijn vluchten gebruikt, betaalt het één liter SAF. De leverancier levert de hoeveelheid SAF aan een luchthaven en ontvangt een certificaat, zodat alle vliegtuigen die daar tanken dus een stukje duurzamer vliegen.
“Als een medewerker of klant zich bewust is van de CO2-impact, merken we dat ze minder geneigd zijn om te reizen. En als we toch vliegen, doen we dat op een 100% SAF-basis.”
Om de vliegbewegingen (en de uitstoot van het woon-werkverkeer en andere zakenreizen) bij te houden, maakt PwC gebruik van zijn eigen Environmental Footprint Insights (EFI)-app. “Zo weten we precies hoeveel duurzame brandstof we moeten inkopen”, aldus het kantoor.
Ook moet de app bewust reisgedrag stimuleren. “Als een medewerker of klant zich bewust is van de CO2-impact, merken we dat ze minder geneigd zijn om te reizen.” Voor relatief korte reizen – bijvoorbeeld naar Frankfurt en Berlijn – zal sowieso de trein worden gepakt. “En als we toch vliegen, doen we dat op een 100% SAF-basis.”
Ten opzichte van het gebruik van fossiele brandstof verwacht PwC met de overstap op SAF een CO2-reductie van maximaal 85% te behalen, maar omdat het bedrijf ook rapporteert over de niet-CO2-effecten van vliegen zal de effectieve reductie lager zijn, naar verwachting 40 tot 45%.
Anders Vliegen
Uiteraard zou het mooi zijn als alle vliegtuigen worden volgetankt met SAF, maar er zijn simpelweg onvoldoende stromen hernieuwbare grondstoffen beschikbaar om aan de wereldwijde vraag te voldoen. “Daarom volgen wij de ontwikkeling van andere SAF’s, zoals duurzame synthetische kerosine, op de voet”, aldus PwC.
Het kantoor volgt de ontwikkelingen niet alleen, maar wil er ook aan bijdragen. Zo maakt het samen met andere bedrijven, luchtvaartmaatschappijen en luchthavens deel uit van de Clean Skies for Tomorrow Coalition van het World Economic Forum.
De groep wil zorgen dat tegen 2030 minstens 10% van de mondiale vliegtuigbrandstofvoorziening duurzaam is, waarbij PwC specifiek bijdraagt aan de ontwikkeling van een systeem van SAF-certificaten in de luchtvaart en een manier op de CO2-impact te meten en rapporteren.
Ook is PwC een van de 31 Nederlandse bedrijven die zich hebben verenigd in de Anders Reizen-coalitie, waarin de leden zich inzetten om hun bedrijfsmobiliteit te verduurzamen. Binnen de coalitie is PwC voorzitter van de Anders Vliegen-werkgroep.
En ondertussen blijft het kantoor ook verder vooruitkijken, naar een toekomst waarin elektrisch vliegen hopelijk wel commercieel haalbaar wordt.
Zo schonk het in 2018 al een elektrisch vliegtuig aan het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en deed het onlangs nog een financiële donatie aan het NLR voor de aanschaf van een elektrisch vliegtuig, en aan de Stichting Duurzaam Vliegen en de Nederlandse Vereniging van Luchthavens om de ontwikkeling van oplaadpunten voor vliegtuigen te stimuleren.