PwC geeft alle werknemers inzicht in hun eigen CO2-voetafdruk

26 februari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PwC heeft zijn CO2-footprint flink weten te verkleinen gedurende de Covid-19-lockdown. Deze bijdrage aan verduurzaming wil het bureau vasthouden, ook in de post-coronaperiode. Een nieuw dashboard, dat alle medewerkers inzicht biedt in hun eigen CO2-footprint, moet daarbij helpen.

Het dashboard, genaamd de ‘Environmental Footprint Insights-tool’, is de afgelopen maanden gepilot met een kleine groep gebruikers. De resultaten waren dusdanig bemoedigend dat het nu verder zal worden uitgerold voor alle 5.500 medewerkers van PwC in ons land.

Voorafgaande aan de lockdown was het voor de accountants en consultants van PwC de gewoonste zaak van de wereld om met de auto naar kantoor of opdrachtgevers te gaan. En vooral de consultants die internationaal actief zijn, waren gewend om regelmatig naar het buitenland te vliegen om deals te sluiten of grote transformaties te begeleiden.

PwC geeft alle werknemers inzicht in hun eigen CO2-voetafdruk

“Met deze nieuwe tool moet een blijvende verlaagde CO2-uitstoot mogelijk worden gemaakt”, zegt Renate de Lange, lid van de Raad van Bestuur van PwC Nederland. De tool houdt voor elke medewerker bij wat haar of zijn persoonlijke CO2-footprint is binnen een specifieke periode. De tool vertaalt de CO2-impact vervolgens naar kpi’s die begrijpelijk zijn voor iedereen, zoals hoeveel bomen nodig zijn om iemands autokilometers te compenseren.

Voor het management vormt het beschikken over deze gegevens zeer waardevolle informatie. Vooral in het licht van de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen die PwC in Nederland vastgesteld heeft. Richting 2030 wil het adviesbureau ‘netto nul’ zijn. De Lange geeft een voorbeeld: “We weten dat we als PwC Nederland in 2019 in totaal 16.846,35 ton aan CO2 hebben uitgestoten door mobiliteit. Daar moeten 842.318 bomen een jaar lang CO2 voor opnemen. We weten ook dat vliegreizen voor het grootste deel hiervoor verantwoordelijk zijn.”

De Lange hoopt nu dat medewerkers met het inzicht dat ze verkrijgen bewuster zullen worden van hun reisgedrag. Zo kunnen ze met de ervaring opgedaan tijdens de lockdown ook in het ‘nieuwe normaal’ kiezen voor een digitale meeting of klantpitch.

“De manier waarop we aankijken tegen zakelijk reizen is, al dan niet blijvend, veranderd. Eén van de positieve gevolgen hiervan is de vermindering van onze gezamenlijke CO2-uitstoot veroorzaakt door zakelijke reisbewegingen. Laten we die ontwikkeling, ook als we straks weer vaker naar kantoor en naar onze klanten reizen, met elkaar blijven vasthouden. En het CO2-dashboard gaat ons daarbij helpen.”

Bijkomend voordeel is dat het PwC naar verwachting ook een financiële besparing zal opleveren. Dat steekt het bureau niet onder stoelen of banken. “Wij rekenen intern met een CO2-prijs van €100 per ton uitstoot.”