Internationale zakenreismarkt ingestort door coronacrisis

18 maart 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel

De markt voor internationale zakelijke reizen is door de Covid-19-pandemie ingestort. Dat blijkt uit onderzoek van Aon.

In 2020 werd in ons land maar liefst 87% van alle internationale zakenreizen geannuleerd door de gevolgen van de coronacrisis. En dit jaar lijkt een groot herstel daarvan nog niet te gaan plaatsvinden, aldus de onderzoekers van Aon.

“Ook in 2021 zijn werkgevers nog zeer terughoudend met hun plannen voor internationale reizen. Zo is een kwart van de werkgevers vooralsnog helemaal niet van plan om zakenreizen te plannen, zelfs niet als gaat om essentiële reisbewegingen of om zakelijke reizen in eigen land.”

Welke zakelijke reizen gingen tijdens  de COVID-19 pandemie wel door?

Volgens Aon zijn werkgevers in 2021 om twee reden terughoudend met het plannen van internationale zakenreizen. Ten eerste laten ze hun medewerkers alleen reizen als dat veilig en verantwoord is. Momenteel geldt dat voor veel bestemmingen nog niet. Ten tweede staken werkgevers dit jaar ook bewust internationale zakenreizen omdat ze eerst een beter beeld willen van hoe de crisis zich ontwikkelt.

Door deze grote onzekerheid verwachten bijna alle werkgevers (90%) dat het aantal zakenreizen dit jaar niet meer boven het niveau van 2019 zal komen.

Volgens Arno Rietveld, Senior Consultant bij Aon, is dat allerminst vreemd: “Werknemers staan momenteel niet te springen om naar het buitenland te reizen. Naast dat ze een risico lopen moeten ze bij terugkeer mogelijk in verplichte thuisquarantaine. Werkgevers houden daar uiteraard rekening mee.” 

Blik op de toekomst

In hoeverre de markt voor internationale zakenreizen zich na de coronacrisis zal herstellen is volgens de onderzoekers van Aon lastig vast te stellen. Ze verwachten dat werkgevers door het economische zware weer genoodzaakt zullen zijn hun organisatie tegen het licht te houden. Op basis daarvan kunnen ze mogelijk besluiten om over te gaan op minder dure alternatieven, zoals digitale vergaderingen.