Consortium helpt Schiphol Group met afvalvrij maken van luchthavens
Schiphol en Rotterdam The Hague Airport willen in 2030 afvalvrije luchthavens zijn. Een consortium van onderzoeks- en adviesbureaus ondersteunt de opgave.
Recent startte Royal Schiphol Group – waar het Amsterdamse en Rotterdamse vliegveld eigendom van zijn – een achtjarig samenwerkingsverband met afvalrecyclingbedrijf Renewi en techplatform Seenons. Het doel: beide luchthavens in 2030 volledig afvalvrij maken.
Seenons en Renewi hebben op hun beurt voor het project een samenwerkingsverband gesloten met twee consultancybureaus. Zo zal KplusV ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van een roadmap die Schiphol en Rotterdam The Hague Airport zal navigeren naar een afvalvrij bestaan waarbinnen minder grondstoffen worden gebruikt.
Seenons en KplusV zullen binnen deze “zero waste roadmap” een gefaseerde aanpak verwerken met “duidelijke tussentijdse doelstellingen” en “bijpassende interventies”. Door deze werkwijze krijgen de Amsterdamse en de Rotterdamse luchthavens meer zicht op hun materiaalverbruik.
De specialisten van Royal HaskoningDHV zijn ingeschakeld om een CO2-nulmeting uit te voeren van de huidige grondstofstromen van de twee vliegvelden. Deze meting wordt gebruikt bij het ontwikkelen van de roadmap, vertelt Joost Kamermans, CEO en medeoprichter van Seenons.
“Voor ons gaat het om het verminderen, hergebruiken en optimaal recyclen van materialen: door onze innovatieve software kunnen wij partijen objectief bijstaan in hun transitie naar zero waste. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit resultaat ook bij Schiphol en Rotterdam The Hague Airport kunnen realiseren.”
“In de transitie naar een circulaire economie is samenwerking het sleutelwoord”, zegt Marc den Hartog, Managing Director bij Renewi. “Wij zullen hierbij onze innovatiekracht en landelijk netwerk maximaal gaan inzetten om de reststromen van de twee vliegvelden om te zetten in nieuwe grondstoffen.”
Seenons en Renewi gaan per 1 juni officieel aan de slag. Dan start ook de ontwikkeling van de roadmap en de uitvoering van de CO2-nulmeting (in samenwerking met de twee adviesbureaus).
Breder programma
Het binnen acht jaar afvalvrij maken van Schiphol en Rotterdam The Hague Airport is onderdeel van een breder programma. Zo wil Royal Schiphol Group dat de twee vliegenvelden in 2050 volledig circulair zijn en eveneens energiepositief, zegt een woordvoerder van de organisatie.
“Bij steeds meer oude gebouwen verwisselen we gas voor een duurzame energiebron. Nieuwe gebouwen hebben geen gasaansluiting meer, maar wel zonnepanelen. Bij het slopen van oude gebouwen hergebruiken we zoveel mogelijk materiaal. Nieuwe gebouwen worden volgens circulaire principes ontworpen.”
Verder is men ook bezig met de wegen op de luchthavens. Om de zoveel jaar moeten deze wegens slijtage worden vervangen. Momenteel wordt onderzocht of wegen van afvalplastic een alternatief zijn voor die van asfalt en beton. “Een weg van afvalplastic draagt ook nog eens bij aan een betere waterhuishouding”, meldt de woordvoerder.