Ecorys helpt EU bij organisatie van European Year of Skills

02 juni 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ecorys heeft de Europese Unie geholpen bij de organisatie van het festival ter opening van het European Year of Skills.

Het European Year of Skills (EYS) is een initiatief van de Europese Unie (EU) dat als onderliggend doel heeft de Europese arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken. De focus ligt op het versterken van de vaardigheden van de Europese beroepsbevolking (circa 160 miljoen mensen), zowel op vakinhoudelijk als digitaal vlak. 

Het omscholen van werknemers vereist een hoop inspanning en daarnaast een smak geld. Vanuit de EU zijn enige tijd geleden verschillende financieringsmogelijkheden opgezet. Daar kunnen Europese bedrijven gebruik van maken, om hun personeel vaardigheden rondom bijvoorbeeld groene technologie bij te brengen. 

Ecorys helpt EU bij organisatie van European Year of Skills

Het European Year of Skills trapte vorige maand af met een festival, georganiseerd door de Europese Commissie (EC), het uitvoerende orgaan van de EU dat onder andere verantwoordelijk is voor het beheren van de EU-begroting, het handhaven van het Europese recht en voor het indienen van wetsvoorstellen. 

De EC werd bij de organisatie van het festival ondersteund door Ecorys. “Het evenement was een groot succes, waarbij beleidsmakers en organisaties bij elkaar kwamen om te discussiëren over de vaardigheden van de toekomst”, laat een woordvoerder van het adviesbureau weten.

Het festival opende met een toespraak van EC-voorzitter Ursula von der Leyen. Hierna gaven verschillende sprekers een presentatie over digitaliseringsvaardigheden, waaronder de Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager, die belast is met het klaarstomen van de EU voor het digitale tijdperk.

Hierna volgden enkele lezingen over de vaardigheden die nodig zijn voor de energietransitie en de transitie naar een circulaire Europese economie. Mats Persson, minister van onderwijs in Zweden, was een van de sprekers die zijn licht liet schijnen over deze kwesties. 

Ook namen verschillende Europese parlementsleden het woord. Zij spraken onder andere over welke vaardigheden Europeanen het liefst zelf in de toekomst zouden willen ontwikkelen. Ook bespraken ze de (internationale) samenwerkingsverbanden die hiervoor nodig zijn. 

Toekomstbestendige Europese economie

Het European Year of Skills duurt tot en met mei volgend jaar. Tot dat moment zullen er verschillende evenementen worden georganiseerd.

Een daarvan is de Making Skills Count-conferentie, die plaatsvindt op 8 en 9 juni aanstaande. Dit event heeft als doel het debat tussen deskundigen, beleidsmakers en stakeholders te stimuleren. Aan de hand daarvan kan worden bepaald welke vaardigheden er op welke manier toe doen voor de Europese economie van de toekomst. 

Enkele maanden later – van 23 tot en met 27 oktober – vindt het European Vocational Skills-event plaats. Hier zal worden ingegaan op het cruciale belang van (beroeps)onderwijs voor mensen van alle leeftijden – dit alles in het licht van een toekomstbestendige Europese economie.

Door de sterk digitaliserende economie neemt de vraag naar digitale vaardigheden in rap tempo toe. De arbeidsmarkt heeft moeite om dit tempo bij te benen. In ons land kost het gebrek aan digitale vaardigheden de economie al meer dan €10 miljard per jaar, volgens een recente schatting van AND Digital.