Nederlandse digitale overheid behoort tot Europese top
Nederland heeft één van de meest veelzijdige digitale overheidsdienstverleningen van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van Capgemini.
Voor hun jaarlijks terugkerende studie – voor de 19e keer uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie – analyseerden de experts van het adviesbureau meer dan 14.000 overheidswebsites van 35 Europese landen.
Naast de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) onderzocht Capgemini ook EU-kandidaat-lidstaten Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije en daarnaast drie leden van de Europese Vrijhandelsassociatie: IJsland, Noorwegen en Zwitserland.
Van al deze landen heeft eilandstaat Malta de meest veelzijdige digitale overheidsdienstverlening, stellen de onderzoekers. Op plek twee staat Estland, gevolgd door Luxemburg en IJsland. Nederland neemt deze editie van het onderzoek de vijfde plaats in.
Helemaal geen slechte prestatie dus, terwijl verschillende onderzoeken en tal van ICT-problemen binnen de Rijksoverheid een andere conclusie suggereren. Sem Enzerink, senior manager bij Capgemini, stelt echter dat we door dergelijke gebeurtenissen weleens vergeten wat allemaal wél goed gaat.
“Door de geleidelijke verbeteringen realiseren we ons niet altijd hoe onze digitale overheid is gegroeid. De gebruiksvriendelijkheid, transparantie, digitale bouwstenen en internationale dienstverlening kunnen nog beter, we maar lopen inmiddels ver voor op het gemiddelde van Europa.”
Dat Nederland het in vergelijking met veel andere Europese landen behoorlijk goed doet, komt onder meer doordat heel veel overheidsdiensten in ons land digitaal beschikbaar zijn. “Het gaat om maar liefst 94%”, aldus Enzerink.
Na Oostenrijk (dat 13e staat) en Luxemburg heeft Nederland ook het hoogste percentage proactieve, digitale overheidsdiensten. Zo wordt 13% van alle digitale diensten automatisch aan burgers en ondernemers geleverd zonder dat ze deze zelf hoeven aan te vragen.
Daarnaast scoort Nederland goed omdat het een centrale, digitale plek heeft gecreëerd voor berichtgeving vanuit de overheid. Het gaat om de zogenaamde ‘Berichtenbox’, de persoonlijke brievenbus waarin inwoners van ons land alle digitale post van de overheid kunnen ontvangen.
Verbeterpunten
Ondanks de hoge positie op de lijst zijn er uiteraard ook nog verbeterpunten. Het gaat daarbij met name over de informatievoorziening rondom digitale diensten.
Zo beschrijven veel overheidswebsites in te beperkte termen hoe en wanneer digitale diensten worden geleverd. “Dit terwijl gebruikers zicht willen hebben op hoelang het duurt om diensten aan te vragen, wat de status is van hun verzoek en wanneer zij een reactie mogen verwachten”, aldus Capgemini.