Rijksoverheid kiest vijf partijen voor strategische ICT-adviesmantel

07 juni 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De Rijksoverheid heeft vijf partijen geselecteerd die de komende jaren de ministeries en andere instellingen op rijksniveau gaan voorzien van strategisch ICT-advies.

De overheid staat de komende jaren voor tal van strategische opgaven binnen zijn digitale transformatieagenda. Zo wil de overheid ICT gebruiken om wendbaarder en slimmer te worden en burgers en bedrijven een betere dienstverlening en ervaring te bieden, en de cybervaardigheden versterken om strategische sectoren te beschermen tegen ongewenste indringers.

Op strategisch niveau wordt de Rijksoverheid hierin geadviseerd door een groep consultancybureaus die veel kennis en ervaring met zich meenemen. De inhuur van deze bureaus wordt al jaren georganiseerd via een mantelovereenkomst.

Rijksoverheid maakt winnaars van strategisch ICT-adviesmantel bekend

De nieuwste versie van de mantel – ‘Strategisch ICT Maatwerk Advies’ (SIMA 2022) – werd eind vorig jaar uitgeschreven als de opvolger van de raamovereenkomst ‘Strategische Adviesdiensten ICT 2016’.

De interesse voor de aanbesteding was groot: het contract is goed voor €24 miljoen over vier jaar (met een maximum van €33 miljoen). Maar nog belangrijker: het geeft toegang tot de meest prestigieuze strategische IT-projecten binnen de overheid.

De Rijksoverheid heeft vijf winnaars geselecteerd: Atos, KPMG en de combinaties DiVetro-SeederDeBoer-1DigitalNL, PwC-Accenture-IDC Metri en VKA-Berenschot-McKinsey & Company. De combinatie DiVetro-SeederDeBoer-1DigitalNL wist bij de aanbesteding overigens de hoogste score te behalen.

De vijf winnende partijen mogen de komende vier jaar de 21 betrokken onderdelen van de overheid voorzien van advies op het gebied van ICT en informatievoorziening, waaronder governance en management, IT-strategie, architectuur, technologiekeuzes, sourcing, cybersecurity, data, kunstmatige intelligentie en e-government, maar ook leiderschapsontwikkeling, verandermanagement en cultuur.

De 21 betrokken onderdelen zijn alle ministeries en daaronder ressorterende organisatieonderdelen, de Politie, een aantal zelfstandige bestuursorganen (zoals het COA en de SVB) en hoge colleges van Staat (zoals de Algemene Rekenkamer, Eerste Kamer, Tweede Kamer, Nationale Ombudsman en Raad van State).

De raamovereenkomst is ingegaan per 1 juni 2022.

Reacties

Namens de winnende combinatie DiVetro-SeederDeBoer-1DigitalNL laat Albert Visscher, partner bij SeederDeBoer, weten: “Als samenwerkende organisaties vinden we elkaar in de kernwaarden betekenisvol ondernemen, transparantie, vakmanschap, mensenwerk, vrijdenken en doen. We kijken er zeer naar uit om vanuit een pragmatische en onorthodoxe aanpak de Rijksoverheid de komende vier jaar te voorzien van strategisch advies op het gebied van digitale transformaties.”

Patrick Rikken, partner bij DiVetro, vervolgt: “Ons motto is digitale vooruitgang voor een positievere wereld. We zijn dankbaar voor het vertrouwen van de Rijksoverheid om de komende jaren onze breed vergaarde expertise op gebied van digitale transformatie voor hen in kunnen zetten.‘’

Tot slot laten Han van den Berg en Harry van der Haar, beiden bestuurders bij 1DigitalNL, weten: “Als nieuwkomer en innovator in de wereld van strategische advisering, willen wij publieke organisaties adviseren bij het versnellen van de digitale transformatie tot één wendbare Nederlandse overheid. Wij verheugen ons als innovatieve digitaliseringspartner, vanuit ons kwaliteitssysteem met brede kennis van generieke overheidsprocessen en diensten voor ketensamenwerking, zaakgericht werken, vereenvoudiging van applicatielandschappen en informatie huishouding op orde, om de Rijksoverheid te voorzien van onafhankelijk hoogwaardig strategisch ICT maatwerk advies”.        

Verder geeft Marc Gill’ard, directeur van VKA, aan: “De samenwerking in ons consortium zien we als een logische keuze.  Daardoor bieden we brede kennis en ervaring rond strategische ICT-vraagstukken en het verbinden van data, technologie en de beleidsterreinen van de overheid, aangevuld met een toonaangevend internationaal expertisenetwerk in het publieke en private domein, voor internationale best practices en verbanden.”

“We hebben meer dan 35 jaar advieservaring in Nederland, een breed netwerk in de publieke sector en diepgaande kennis van strategische ICT-vraagstukken. We zien ernaar uit om via deze raamovereenkomst een waardevolle bijdrage te blijven leveren aan de richting en sturing van ICT op rijksniveau en bij het vormgeven van de digitale transformatie van de Rijksoverheid!”

Hans van der Molen, directievoorzitter Berenschot: “We zijn verheugd om weer samen met VKA de Rijksoverheid de komende jaren te ondersteunen bij strategische ICT-vraagstukken. In deze combinatie zien we veel kansen om in de komende periode het Rijk te helpen met de grote opgaven die op ons afkomen. We zien ernaar uit verder te helpen met de digitale transformatie van het openbaar bestuur.”