De populairste BI-tools in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg

01 juni 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Welke tools gebruiken instellingen in de gehandicapten- en ouderenzorg voor business intelligence? M&I/Partners zocht het uit en kwam tot een duidelijke marktleider: Power BI van Microsoft.

Meer en meer zorginstellingen zetten business intelligence in om hun belangrijkste key performance indicatoren bij te houden. De nieuwe kansen die zijn ontstaan door de almaar snellere technologische ontwikkelingen en het groeiende belang van datagedreven werken maken dat business intelligence vandaag de dag meer dan ooit in de schijnwerpers staat.

Volgens het onderzoek van M&I/Partners (een strategisch IT-advieskantoor uit Zeist) maken zo goed als alle van de 106 onderzochte instellingen in de gehandicapten- en ouderenzorg gebruik van een business intelligence-tool. Een kwart van hen gebruikt zelfs twee of meer tools.

Welke BI-tools worden gebruikt door deelnemende zorginstellingen

Een business intelligence-tool wordt met name gebruikt voor klassieke onderwerpen zoals productie, financiën en human resources. Met de tool krijgen leidinggevenden en professionals inzicht in de prestaties en hoe deze zich verhouden tot de gestelde doelen. De meer volwassen gebruikers van business intelligence gebruiken de tools ook diagnosticerend (‘waarom is het gebeurd?’ in plaats van ‘wat is er gebeurd?’) en voor forecasting (‘wat gaat er gebeuren?’).

Volgens M&I/Partners doet een achtste van de zorginstellingen enige voorspellingen aan de hand van data. “Dit zijn voornamelijk de grotere zorginstellingen met doorgaans een eigen BI-tool en meer BI-ontwikkelaars in dienst”, aldus Wouter Gude, senior adviseur bij M&I/Partners.

Met een gebruikspercentage van 25% is Power BI de meest gebruikte tool binnen de branche, zo blijkt uit het onderzoek. Gude: “Twee derde van de zorginstellingen heeft hiervoor een leverancier aangehaakt.”

Daarna volgen drie tools die dicht bij elkaar zitten qua marktomvang: CPM4Care en Infent (beide van zorgautmatiseerder SDB Groep) en QlikView (Qlik). Verder bestaat de top 10 uit Zorgmonitor (Accordis), ZorgControl (Ilionx), Bince, Tableau, Looker/Google Data Studio en R/Rstudio).