Laura Yap: Van een multinational naar Been Management Consulting

22 mei 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Begin vorig jaar maakte Laura Yap de carrièreswitch van consumentengoederenreus Unilever naar de consultancy. “Ik wilde meer impact en inhoudelijke uitdaging in mijn baan, deze heb ik bij Been Management Consulting gevonden!”

Laura Yap studeerde Global Business & Sustainability aan RSM, Erasmus Universiteit. In het kader van haar studie besloot ze stage te lopen bij Unilever, waar ze vervolgens zou aanblijven in de rol van Junior Business Development Manager, binnen de afdeling Unilever International.

“Daar waren we verantwoordelijk voor de wereldwijde export van de lokale Unilever-merken. Dat was natuurlijk een mooie kant”, blikt Laura terug. Hoewel een leuke en leerzame tijd, ontbrak er iets aan voor haar. “Er is heel veel mogelijk in zo’n grote organisatie, dus dat wilde ik gaan verkennen. Toch miste ik na een tijdje de persoonlijk impact – ik was daar een van de duizenden.”

Laura Yap, Management Consultant Been Management Consulting

In de consultancy, zo verwachtte ze, zou ze die impact wel kunnen maken. Daarbij wilde ze ook haar affiniteit met duurzaamheid tot haar recht laten komen. Vandaar haar keuze voor Been Management Consulting, waar Laura inmiddels ruim een jaar actief is als management consultant.

Met de focus op duurzaamheid zit het wel goed. Zo mag Been Management Consulting zich sinds eind 2021 een B Corp noemen, in lijn met de bredere SDG-strategie van het adviesbureau.

Laura’s rol als management consultant past verder uitstekend bij haar inhoudelijke wensen. “Als consultant kun je meerdere bedrijven helpen en zit je vaak ook in een positie om invloed uit te oefenen. Ik word inhoudelijk ook meer uitgedaagd: je gaat altijd aan de slag met een complex vraagstuk en mag je eigen ideeën inbrengen. Je moet je brein veel meer gebruiken.”

In een onbekende wereld duiken

Sinds haar start was Laura betrokken bij tal van uitdagende projecten. In haar eerste opdracht, voor Arcadis, werkte ze mee aan het ontmantelen en herontwikkelen van 24 gaswinlocaties. “Het doel is om Nederland van het gas af te krijgen en de infrastructuur voor andere zinvolle en duurzamere zaken in te zetten”, legt Laura uit.

“Voor mij was de gaswinning een redelijk onbekende wereld, dus het was superleuk om daarin te duiken”, blikt ze terug. “Om een kijkje in de keuken te krijgen van zo’n bedrijf en ook de gaswinlocaties te bezoeken. Heel interessant.”

Been Management Consulting richtte zich binnen het megaproject op het optimaliseren van het programmamanagement. “Het was mijn rol om te kijken hoe er binnen het programma op diverse thema’s – van veiligheid tot het financiële budget en van het continu verbeteren tot de optimale betrokkenheid van de omgeving – gestuurd kon worden en dit ook te implementeren.”

In een andere opdracht hielp Laura een openbaarvervoersbedrijf met het organiseren van een rondetafel. “We hebben verschillende bedrijven in de energieketen samengebracht om tot oplossingen te komen om de elektrificatie te versnellen. Ik ben er heel trots op dat wij beslissers van bedrijven, die normaal gesproken nooit bij elkaar komen, aan tafel hebben gekregen.”

Gevraagd naar toekomstige projecten, zou Laura graag bijdragen aan een volledige duurzaamheidstransformatie voor een opdrachtgever. En dan vooral in het begeleiden van de ‘zachte kant’ van verandering.

“Je kunt heel goed een strategie bepalen, maar het valt of staat met de mensen die er werken en het implementeren”, zegt ze daarover. Ook projecten rondom de voedseltransitie, waar Been Management Consulting een apart team voor heeft, lijken Laura interessant.

‘Ik kan hier echt mezelf zijn’

Naast de mooie opdrachten waar ze aan mag werken, is Laura bovendien enthousiast over de aangename cultuur binnen Been Management Consulting. “Hier is men oprecht geïnteresseerd in elkaar, en gaat het naast werk ook om mijn hele leven. Ik kan hier echt mezelf zijn. Het is ook een hele ‘platte’ organisatie en cultuur.”

Verder wijst Laura op de ruimte die ze krijgt voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. “Daar is binnen Been Management Consulting veel aandacht voor. “Elk jaar wordt er budget vrijgemaakt voor inhoudelijke of persoonlijke ontwikkeling.”

Denk onder meer aan opleidingsmogelijkheden. “Er wordt tijd vrijgemaakt om interne en externe trainingen te volgen”, legt Laura uit. “Er ook veel ruimte om nieuwe dingen te leren en je eigen kennis uit te bouwen. En daarbij ook je eigen interesses te volgen; dat ondernemerschap wordt echt gestimuleerd.”

Tot slot wijst ze op de uitstekende begeleiding die ze krijgt van haar collega’s. “Ik heb bijvoorbeeld een heel fijne externe coach, Karlijn. Daarnaast hebben we intervisie met de generatie consultants en senior consultants, om samen te sparren en ervaringen te delen”, besluit Laura.

Ook geïnteresseerd in duurzame impact maken? Bekijk de vacaturepagina van Been Management Consulting.