Tijmen van Diepen over werken bij Been Management Consulting

19 juli 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd

In maart 2019 stapte werktuigbouwkundige Tijmen van Diepen voor het eerst het kantoor van Been Management Consulting binnen. Een kleine drieënhalf jaar later werkt hij nog altijd met vel plezier bij het kantoor. Een gesprek met Tijmen over zijn groei binnen de consultancy, de uitdagende projecten die hij uitvoert en hoe hij werken bij het organisatieadviesbureau ervaart.

Kun je wat vertellen over je overstap naar Been Management Consulting destijds?

“Tuurlijk! Ik kwam bij een consultancybureau vandaan gespecialiseerd in prestatieverbeteringen. Als werktuigbouwkundige is het niet direct een logische stap om de consultancy in te gaan, maar ik was blij met mijn keuze. Geen dag is hetzelfde en ik leer veel in korte tijd.”

Tijmen van Diepen, Management Consultant, Been Management Consulting.

“Toch wilde ik me graag breder ontwikkelen en bij Been Management Consulting was ruimte om, naast prestatieverbetering, ook projecten te doen op het vlak van strategievorming en transformatie. Om de ‘zachte’ kant te leren, zeg maar.”

En is dat een beetje gelukt de afgelopen jaren?

“Jazeker, ik heb verschillende projecten mogen doen en leiden. Van een transformatie van een fusie-organisatie tot het opnieuw inrichten van een wereldwijde finance-afdeling tot een besluit of een fabriek open moest blijven of sluiten. Heel leerzaam. Zo merkte ik dat conceptuele opdrachten het beste bij mij passen. Ik ben een systeemdenker: ik wil een probleem ontrafelen en snel tot een oplossing komen.”

Je richt je op de energietransitie, wat is daar zo interessant aan?

“Wat is er niet interessant aan? Energie is het fundament onder onze samenleving: de historische drijfveer voor vooruitgang. De energietransitie maakt dit heel spannend: van fossiel naar herbruikbaar, van centrale naar decentrale opwekking en gebruik, van een heel stabiel systeem naar een volatiel systeem. Hoe garanderen we dat energie beschikbaar blijft?”

“Daarvoor moeten we ons energiesysteem totaal gaan herontwerpen. We moeten nu kiezen hoe wij het anders willen gaan doen. Wat we nu kiezen – onder de grote druk van de energiekosten van vandaag – heeft op de lange termijn impact. Dat maakt het interessant.”

Zeker interessant, groots ook. Hoe vertaal je dat naar je werk als consultant?

“Als persoon ben je ook maar radertje in een systeem, maar als consultant heb ik via mijn projecten zeker impact. We doen opdrachten bij verschillende spelers in het energiesysteem: denk aan netbeheerders, energieleveranciers, maar ook grootverbruikers. Daar helpen we het tempo van de transitie versnellen.”

“Laatst hebben we bijvoorbeeld zulke systeempartijen ook bijeengebracht: zeven C-level directieleden die met elkaar aan de slag gingen.”

Vertel, wat heb je (samen met collega’s) precies gedaan met deze C-levels?

“Op dit moment lopen vraag en aanbod van duurzame energie helemaal spaak. Dan liggen er wel wind- en zonneparken, maar worden ze afgekoppeld op een stormachtige of zonnige dag. Of dan is er een nieuwe fabriek die volledig werkt op elektriciteit, dan kan die niet aangesloten worden op het net. Dus brachten wij de eindbeslissers van grootverbruikers aan tafel met die van netwerkbedrijven en energieleveranciers.”

“Energie is het fundament onder onze samenleving: de historische drijfveer voor vooruitgang.”

“Samen bedachten we oplossingen en acties voor hun problemen en kreeg elke speler huiswerk mee. Binnenkort komen zij weer samen om de voortgang te bespreken. Samen vormen zij een ‘coalition of the willing’ met als doel de elektrificatie-ambities van Nederland te versnellen.”

Wat maakt dit voor jou zo’n interessant project?

“Als je alle eindbeslissers aan tafel hebt kun je meer impact maken. Deze mensen willen ook goed begeleid worden en hebben hoge verwachtingen. Dat maakt het uitdagend. Maar ik vind andere projecten ook nog steeds leuk. Het ene uur vergader ik met een CEO en daarna spreek ik met een medewerker op werkvloer. Beide gesprekken zijn even leuk. Iedereen houdt van mooie verhalen en grapjes, gelukkig maar!”

Wat zou dan nog een droomproject zijn?

“Ik wil die groep C-levels all the way begeleiden totdat we gezamenlijk grote knelpunten in duurzame energie hebben opgelost. Grote problemen en uitdagingen vertalen naar concrete acties om de elektrificatie van Nederland te versnellen. Hoe gaaf zou dat zijn?”

“Wat me ook nog interessant lijkt: met het bestuur van een energiebedrijf leren van andere sectoren die een grote transitie hebben doorgemaakt. Wat kun je leren van de media-industrie? Of van een bedrijf als PostNL?”

Wat maakt Been Management Consulting voor jou de plek om verder te groeien?

“Je kunt hier heel erg jezelf zijn. We zijn niet allemaal hetzelfde en daar is ruimte voor. We zijn een club mensen met verschillende achtergronden: van teamcoaches tot technici als ik.”

“Bovendien besteden we veel aandacht aan elkaars talenten en sterke punten, bijvoorbeeld via Clifton Strengths Finder en MyDrives. Ook is er veel ruimte voor je eigen ontwikkeling via gesprekken met je ontwikkelpartner en via een mooi budget voor externe opleidingen en coaching.”