Oud-topzwemster voelt zich als een vis in het water bij Been MC

16 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Op de Olympische spelen van 2008 won Hinkelien Schreuder een gouden plak op de vier keer honderd meter vrije slag. Vier jaar later, na de spelen in Londen, zette ze een punt achter haar sportcarrière. Inmiddels werkt ze ruim vier jaar voor Been Management Consulting. Hoe beviel haar overstap van de topsport naar de consultancy?

Het is een bekend fenomeen voor voormalig topsporters: je sportcarrière zit erop, maar je hebt je hele leven nog voor je. Wat ga je daarmee doen? Hinkelien Schreuder probeerde de gezondheidszorg en het onderwijs. Maar daar vond ze niet wat ze zocht.

“Ik miste het voor langere tijd en met focus toewerken naar een einddoel”, vertelt ze. “Die cyclische beweging en opbouw van spanning was ik als sporter gewend.”

Oud-topzwemster voelt zich als een vis in het water bij Been MC

In 2017 begon ze bij Been Management Consulting, waar ze zich voor het eerst weer helemaal op haar plek voelde. “Het bedrijfsleven heeft wat dat betreft meerdere gelijkenissen met de sport en als consultant bij Been Management Consulting heb ik zo’n ritme weer gevonden. Daarnaast is het helpen van mensen, en in ons geval bedrijven en organisaties, werk dat bij me past.”

Dingen beter doen

Deze cyclische beweging is niet de enige link tussen haar huidige werk en haar verleden als topsporter. Als atleet was Schreuder altijd op zoek naar ontwikkeling en verbetering en vond ze het belangrijk om onbevooroordeeld en met een open blik naar de wereld om haar heen te kijken.

Deze aspecten definiëren Schreuder ook als consultant. Als onderdeel van het sectorteam energie helpt ze opdrachtgevers duurzaam te ondernemen. “Ik wil bedrijven meegeven hoe ze dingen beter kunnen doen voor mens, milieu en voor de maatschappij. Hoe kun je naast economische winst, ook ecologische en sociale winst nastreven?”

Schreuder ondersteunt bedrijven bij het vinden van antwoorden en het ontwerpen, implementeren en integreren van passende duurzame en regeneratieve bedrijfsplannen. “Vanuit die overtuiging werken we met ons sectorteam energie aan het vraagstuk hoe we de klimaatcrisis kunnen ombuigen en de energietransitie kunnen versnellen.”

“Ik leer veel, word uitgedaagd, heb goede collega’s en krijg energie van wat ik doe.”

Sport als voortrekker

De topsportcarrière van Schreuder heeft haar dus gevormd tot wie ze nu is, maar daar blijft het niet bij. Sport geldt voor haar nog steeds als belangrijke inspiratiebron. Volgens Schreuder is topsport bij uitstek een sector waarin alles draait om de details en het constant zoeken naar verbeteringen en innovaties.

Ze ziet voor de sportwereld dan ook een rol weggelegd als voortrekker en als middel bij verduurzaming. “Kijk bijvoorbeeld naar een sport als zeilen, waar zeilers proberen de wind optimaal te benutten en de coachboten waterstof gaan gebruiken. Dat ik deze mooie onderwerpen kan combineren, maakt het werken aan systematische veranderingen bij Been extra leuk.”

Op nul beginnen

Met alweer vier jaar achter de rug kan Schreuder dik tevreden terugkijken op haar overstap naar de consultancy. Dat betekent echter niet dat de carrièreswitch helemaal zonder slag of stoot verliep.

“Het was wennen om qua specifieke kennis en kunde voor mijn gevoel weer op nul te beginnen. Als zwemmer stond ik aan de top, maar als consultant startte ik aan een nieuwe opbouw. Dat kost tijd en moeite, net als topsport.”

Inmiddels voelt Schreuder zich als een vis in het water bij Been MC. “Ik leer veel, word uitgedaagd, heb goede collega’s en krijg energie van wat ik doe.”