Ecorys: Verduurzamen per wijk kan energiearmoede aanpakken

13 april 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wijken in hun geheel verduurzamen in plaats van losse huizen kan de energiearmoede flink aanpakken. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en innovatieplatform TKI Urban Energy. 

Volgens verschillende nieuwsmedia heeft het kabinet tot op heden meer dan €11 miljard uitgegeven aan het energieplafond. De studie van Ecorys laat zien dat met een bedrag van die omvang ook de energierekeningen van vele honderdduizenden huishoudens structureel kunnen worden verlaagd. 

Het adviesbureau becijferde dat met het geld dat Rutte IV heeft besteed aan het energieplafond circa 1.129.000 woningen kunnen worden verduurzaamd (“aardgasvrij en goed geïsoleerd”). In ongeveer 126.000 daarvan leven mensen in energiearmoede. En dat zijn meestal niet zulke duurzame woningen, meldt Ecorys. 

Verduurzamen per wijk kan energiearmoede aanpakken

Als wijken in hun geheel worden verduurzaamd in plaats van individuele woningen, kan dat volgens Ecorys leiden tot een geschatte kostenreductie van 20%. En dat betekent dat voor de €11,2 miljard nog veel meer woningen van het aardgas kunnen worden gehaald en worden voorzien van goede isolatie.

En dat verduurzamen doet beslist wat aan de energiearmoede. Zo valt de energierekening voor woningen die onder handen zijn genomen gemiddeld ieder jaar €1.100 lager uit. “En als wordt gerekend met de huidige, hoge energieprijzen, scheelt het zelfs €1.700 op jaarbasis”, aldus Ecorys. 

“De energietransitie gaat alleen lukken als we ook mensen met een krappe beurs erbij betrekken”, zegt NVDE-voorzitter Olaf van der Gaag. “Door als Rijksoverheid op grootschalige wijze te beginnen met het verduurzamen van gehele buurten waar energiearmoede speelt, kan op een structurele manier de energierekening worden verlaagd.” 

Schaal- en efficiëntievoordelen

De 20% kostenreductie kan worden behaald door de schaalvoordelen die optreden als een gehele wijk in één keer wordt verduurzaamd. Op grond daarvan kunnen bedrijven een lager prijs rekenen voor het verduurzamen van woningen, zegt Michiel Kirch, directeur van TKI Urban Energy.

“Om de verduurzaming van woningen flink te versnellen, moeten grootschalige samenwerkingsverbanden op gang worden gebracht. Deze leiden namelijk tot efficiëntere processen en dus tot kostenverlagingen. Product- en procesinnovatie zal hierin een sleutelrol spelen.”

Het verduurzamen van een gehele wijk in plaats van losse huizen levert ook op andere vlakken veel profijt op. Zo brengt de wijkaanpak voor elektriciteits- en gasnetbeheerders bijvoorbeeld allerlei efficiëntievoordelen met zich mee. 

Door de energietransitie moet het stroomnet worden verzwaard en gaat Nederland van het gas af. “In beide gevallen is het voor de planning van de netbeheerders nuttig als wijken in hun geheel van het gas afgaan of in hun geheel een groter beroep gaan doen op het stroomnet”, aldus Ecorys. 

Daarnaast pakt de grootschalige aanpak nog een ander probleem aan. Inmiddels bestaan er tal van subsidieregelingen voor het verduurzamen van woningen. “Maar die zijn te versnipperd, te ingewikkeld of te karig”, geeft Van der Gaag aan. “Met een wijkaanpak verhelp je die problematiek in één klap.”