Lichte groei verwacht voor Nederlandse IT-outsourcingmarkt

22 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Nederlandse IT-outsourcingmarkt groeit dit jaar naar verwachting licht verder. Dat blijkt uit onderzoek van Whitelane en Eraneos.

Traditiegetrouw vragen de onderzoekers ieder jaar aan beslissers in de IT-wereld om hun verwachtingen uit te spreken op het gebied van IT-outsourcing. Daarbij krijgen ze ook de vraag voorgelegd tot welke externe partij zij zich voor dienstverlening op dit gebied bij voorkeur wenden.

In 2022 gaf 44% van de beslissers aan meer te gaan outsourcen. In de 2023-editie is het percentage precies hetzelfde gebleven. Ook het percentage van respondenten die aangeven minder te zullen outsourcen is nagenoeg gelijk gebleven.

Future outsourcing plans

Hoewel er meer outsourcing-activiteit wordt verwacht, geeft Alex van den Bergh, Head of Research bij Whitelane, aan dat dit niet per definitie betekent dat er ook een grote beweging zichtbaar zal zijn. “Soms gaat het om een klein deel van de IT die ze willen outsourcen.”

Met het oog op de investeringen in IT-outsourcing, steken twee gebieden er met kop en schouders bovenuit. Zo geven zes van de tien beslissers aan dat zij zullen investeren in hun cybersecuritycapaciteiten, onder meer door het outsourcen van (onderdelen van) hun operaties aan een gespecialiseerde externe partij. En ongeveer de helft van de respondenten laat weten meer gebruik te zullen gaan maken van cloud-dienstverleners.

De belangrijkste drijfveren voor organisaties om te kiezen voor (meer) IT-outsourcing zijn een focus op hun kernactiviteiten (64%), het vergroten van de schaalbaarheid (52%) en het verkrijgen van toegang tot middelen/talent (50%). Het onderzoek liet in 2022 een vergelijkbaar beeld zien.

Outsourcing drivers

Opvallend is dat kostenreductie, een drijfveer die jarenlang steevast in de top drie prijkte, inmiddels op plek vijf is beland. Volgens Van den Bergh toont dit aan dat organisaties in toenemende mate waarde hechten aan kwaliteit en niet uitsluitend gefixeerd zijn op de kosten. Ook laat dit zien dat ze flexibiliteit belangrijk vinden en bereid zijn hiervoor meer te betalen.

Verder lezen: Op- en afschalen van IT belangrijke outsourcingtrend.

Deze overwegingen komen ook terug in de manier waarop beslissers aankijken tegen hun outsourcingbehoeften. Zo lijken IT-beslissers minder vaak te kiezen voor outsourcinglocaties in Azië, zoals China of India, en juist vaker voor locaties in bijvoorbeeld Oost-Europa. “Meer dan 40% van de organisaties geeft aan te verwachten dat het aandeel van IT nearshore in hun outsourcingmix zal groeien”, aldus de onderzoekers.

Voor hun ‘2023 Dutch IT Sourcing Study’ ondervroegen Whitelane en Eraneos (het voormalige Quint) meer dan 220 beslissers die grote IT-outsourcingscontracten onder hun hoede hebben binnen grote organisaties.