Organisaties gaan meer IT-diensten uitbesteden aan outsourcers

04 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen

Aan de groei van de IT-outsourcingmarkt komt voorlopig geen eind. Uit onderzoek van Quint en onderzoeksbureau Whitelane blijkt dat bijna de helft van de grote Nederlands organisaties van plan is de komende twee jaar meer IT-diensten uit te besteden.

De coronapandemie heeft onze wereld op verschillende manieren op zijn kop gezet. Los van persoonlijk leed en de toegenomen druk op onze zorg en maatschappij, heeft de coronacrisis ook geleid tot een versnelde digitaliseringsslag.

Organisaties hebben de afgelopen twee jaar hun bedrijfsvoering en processen versneld moeten aanpassen aan het nieuwe digitale normaal. Hierdoor is de vraag naar IT-cloud- en digitale dienstverlening fors toegenomen. Veel bedrijven besloten daarom hun IT te outsourcen naar externe partijen.

What are your oganisations plans for the next two years with regards to outsourcing

“Inmiddels staan veel bedrijven voor de vraag hoe ze hun IT-infrastructuur verder inrichten en professionaliseren. Een belangrijke trend die reeds vorig jaar werd vastgesteld is dat klanten vanwege de impact van Covid-19 hun IT sneller willen opschalen en afschalen”, geeft Alex van den Bergh aan, managing director van Quint. “Het betekent meestal minder personeel op de eigen locatie, een trend die ook dit jaar in het onderzoek duidelijk terug is te zien.”

Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van Quint en Whitelane – waarin 210 contracten met een waarde van 1 miljoen euro per jaar of meer met de 33 grootste IT-outsourcers en cloudleveranciers in Nederland werden beoordeeld – is dat 44% van de bedrijven van plan is om in de komende twee jaar meer IT te outsourcen.

“Maar dit hoeft niet per se een gigantische beweging naar outsourcing te zijn. Soms gaat het om een klein deel van de IT die ze willen outsourcen”, aldus Van den Bergh.

Naar de cloud

De sterkste groei in outsourcing wordt verwacht binnen het financial services-segment – ruim 60% van de organisaties in dit segment is voornemens meer te gaan outsourcen.

In het bijzonder zullen veel organisaties de komende jaren de stap naar de cloud maken. Meer dan de helft van de respondenten voorspelt dat 50% of meer van hun applicatieportfolio binnen twee jaar in de cloud zal draaien. Van den Bergh: “Alle respondenten geven aan dat zij zwaar zullen blijven inzetten op cloud in de komende twee jaar.”
What are the reasons your organisation is planning to outsource more

Redenen voor outsourcing

Gevraagd naar de belangrijkste redenen om meer te outsourcen, geeft 61% van de respondenten aan dat zij de behoefte hebben ‘meer focus op hun kernactiviteiten’ te kunnen leggen. Andere veel aangehaalde redenen zijn ‘meer schaalbaarheid voor hun bedrijfsbehoeften’ (56%) en ‘meer toegang tot middelen/talent’ (51%).

Stond in eerdere edities van het onderzoek kostenreductie nog in de top 3 van drijfveren, deze reden is inmiddels naar de vijfde plek gedaald (44%). Van den Bergh: “De markt is door de zeer gewenste schaalbaarheid aan het veranderen. De focus ligt nu minder op kostenreductie en meer op genoeg ‘resources’ als het gaat om IT-talent.”

De antwoorden van de respondenten laten duidelijk zien dat de outsourcingdrijfveren verschoven zijn, nu de coronacrisis ten einde lijkt te lopen.

Van den Bergh: “Nu we ons geleidelijk verwijderen van het epicentrum van de pandemie, zien we dat outsourcingdrivers veranderen van een onmiddellijke noodzaak om op of af te schalen, naar meer strategische overwegingen zoals focus op de kernactiviteiten. Beide zijn indicaties dat de markt meer volwassen wordt.”