Nederlanders passen bestedingen aan vanwege stijgende kosten

27 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ruim twee derde van de Nederlandse bevolking heeft inmiddels zijn bestedingspatroon aangepast om de stijgende kosten het hoofd te bieden. Dat blijkt uit een terugkerende studie van Markteffect. 

Voor hun analyse ondervroegen de onderzoekers meer dan vierhonderd Nederlanders. Daaruit komt onder andere naar voren dat 47% van de respondenten de afgelopen tijd zijn bestedingspatroon enigszins heeft aangepast, terwijl 15% van de ondervraagden dit zelfs in grote mate heeft gedaan. 

Enkele maanden geleden voerde Markteffect eveneens een meting uit. Op dat moment leek ons land volgens verschillende experts en volgens 80% van de respondenten nog een recessie in te gaan. Nu blijkt echter dat de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van 2022 met 0,6% groeide. 

Mate waarin Nederlanders hun bestedingspatroon hebben aangepast

Ondanks dat dus nog altijd géén sprake is van een recessie, hebben veel Nederlanders in hun persoonlijke levens – door de torenhoge energieprijzen en inflatiecijfers – de afgelopen tijd wel te maken gehad met economisch zwaar weer. Op grond daarvan heeft de meerderheid van de bevolking zijn bestedingspatroon aangepast, meent Markteffect.

Nederlanders bezuinigingen daarbij het meeste op boodschappen (80%), kleding (59%) en uitjes (54%). Ook aan vakanties (34%), abonnementen (25%), goede doelen (24%) en hobby’s (21%) wordt op dit moment minder geld uitgegeven.

Op zoek naar korting

Naast noodzakelijkheden zoals boodschappen en kleding, hebben Nederlanders hun bestedingspatroon dus ook aangepast door minder geld uit te geven aan leuke extraatjes. Carola van der Woude van het Nederlands Openluchtmuseum, laat Markteffect weten dat ze die ontwikkeling ook waarneemt. 

Waarop bezuinigen Nederlanders?

“We zien bij ons museum in Arnhem dat meer en meer bezoekers steeds bewustere keuzes aan het maken zijn. Men gaat bijvoorbeeld eerder op zoek naar een toegangskorting of neemt zelf sneller wat te eten en drinken mee.”

Het museum gaat daar de komende tijd op inspelen, vertelt Van der Woude. “We vinden het belangrijk dat cultuur toegankelijk is en blijft voor een brede doelgroep. Daarom voeren we vanaf maart bijvoorbeeld variabele tarieven in: op weekdagen gelden dan verlaagde entreeprijzen.” 

Nederlanders zijn niet alleen op zoek naar korting bij uitjes, maar ook bij het doen van boodschappen. Zo kiest de meerderheid (63%) in toenemende mate in de supermarkt voor producten die in de aanbieding zijn. Bij kleding kiezen respondenten eerder voor het uitstellen van een aankoop (65%) dan voor korting (34%). 

Hebben Nederlanders begrip voor de energiemaatregelen van winkeliers?

Ondernemersperspectief

Niet alleen voor consumenten, maar ook voor het bedrijfsleven zijn de forse gas- en elektriciteitsprijzen een onaangename ontwikkeling. Zo meldde nieuwsplatform NOS eind vorig jaar bijvoorbeeld dat de helft van de bakkerijen op een faillissement afstevende vanwege de gigantische energierekeningen. 

Ook veel andere ondernemers zijn de energieprijzen een doorn in het oog. Om de schade te beperken, riep brancheorganisatie Inretail enige tijd geleden Nederlandse winkeliers op om hun deuren dicht te doen om energie te besparen. 

Consumenten worden door die maatregel uiteraard gehinderd. Uit de studie van Markteffect blijkt echter dat maar liefst 88% van de Nederlanders alle begrip heeft voor de beslissing van winkeliers om hun deuren te sluiten.