Anoek Zijderveld kiest voor Intermedius en portfoliomanagement

16 november 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na het voltooien van haar traineeship in de publiek sector stond Anoek Zijderveld voor een keuze: welk pad zou ze inslaan voor het vervolg van haar jonge loopbaan? Het plezier dat ze haalde uit het werken aan concrete resultaten wees haar in een duidelijke richting: project- en portfoliomanagement. Bij Intermedius zit ze sinds vorige maand helemaal op haar plek.

Het is een bekend vraagstuk waar studenten tegenaan lopen wanneer ze hun opleiding bijna hebben afgerond: waar ga ik mijn professionele loopbaan beginnen? De laatste jaren kiezen steeds meer starters voor een traineeship. Niet zo gek, want het biedt ze de mogelijkheid hun steile leercurve nog even door te trekken én zich breed te oriënteren.

Ook Anoek Zijderveld ging na het voltooien van haar master (International Relations, cum laude afgerond) voor een traineeship. Via DisGover zette ze zich anderhalf jaar in voor meerdere opdrachtgevers binnen de overheid, zoals het ministerie van VWS, VNG en de gemeente Oegstgeest. 

Anoek Zijderveld, Consultant, Intermedius

Daar vervulde Anoek uiteenlopende rollen. “Van communicatiemedewerker en PMO tot projectleiding”, vertelt ze. “Het was enorm leerzaam om bij verschillende organisaties een kijkje in de keuken te nemen en hierin diverse werkzaamheden te vervullen.”

Zo deed het traineeship precies waarop ze gehoopt had. “Ik heb nu binnen anderhalf jaar een veel beter beeld van wat ik kan en wat ik leuk vind.”

Een interessante puzzel

Eén onderdeel van het werk sprong er duidelijk uit: “Ik vind het erg leuk om te werken aan een concreet resultaat – om na te denken hoe we een project of programma tot een mooi einde kunnen brengen, ook als het moeilijker wordt.”

Dus wist ze waar ze zich in de volgende stap van haar carrière verder in wilde specialiseren: project-, programma- en portfoliomanagement. “Ook het strategische element van portfoliomanagement trek me sterk aan”, vertelt ze. “Hoe zorg je dat alles bijdraagt aan je strategische doelen? Dat is een interessante puzzel!”

Dat Anoek vanuit deze interesse bij Intermedius terechtkwam is niet zo gek. Het bureau specialiseert zich volledig in portfoliomanagement en is – ook als organisator van de jaarlijkse Portfoliomanagement Awards – uitgegroeid tot een bekende naam binnen het vakgebied.

Verder verdiepen in het vakgebied

Inmiddels heeft Anoek haar eerste maand erop zitten. “Ik kreeg een erg warm welkom van de collega’s: een persoonlijke kennismaking met de meesten, bootje varen door Gouda, direct een mooi plekje op de website en een goed geplande introductieweek.”

“Daarnaast ben ik momenteel vooral bezig om mij verder te verdiepen in het vakgebied”, legt ze uit. “Dit wordt ook makkelijk gemaakt door Intermedius, door bijvoorbeeld een themasessie over de decentrale overheid met alle collega’s.”

De opgedane kennis past Anoek direct toe bij haar eerste opdracht. “Samen met collega Lin Heilbron ben ik gestart met een uitdagende opdracht bij VNG. We zijn bezig binnen common ground. We gaan ons onder andere bezighouden met de governance en community om een succesvolle voortzetting van common ground te faciliteren.”

Ook kan ze bij Intermedius volop blijven werken aan haar professionele en persoonlijke groei. “Via de X-pert academy – het ontwikkeltraject van Intermedius – leer ik snel bij over de vele facetten van het vak.”

“Heel erg leuk om zo de uitdagingen die ik mijn opdrachten tegenkom te bespreken met collega’s en hier samen van te leren. We behandelen naast theoretische kaders over portfoliomanagement ook de ‘zachte’ kanten zoals groepsdynamica.”

Al met al blikt Anoek terug op een geslaagde start, en kijkt ze vooral vooruit naar de mooie concrete resultaten die ze samen met haar collega’s en opdrachtgevers hoopt te realiseren. “Ik verheug me op de complexe en maatschappelijk relevante programma’s waar ik met Intermedius aan kan bijdragen!”