Friesland Campina, Essent en ANWB winnen Portfoliomanagement Awards

13 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Welke bedrijven zijn het meest volwassen in hun portfoliomanagement? Deze vraag stond centraal tijdens de finale van de ‘Portfoliomanagement of the Year’-awards. Friesland Campina, Essent en ANWB gingen er vandoor met de prijzen.

Na twee lange jaren coronapauze was het afgelopen week weer zover: de jaarlijks Portfoliomanagement of the Year-awards konden weer fysiek plaatsvinden in Maarssen.

Zo’n 150 portfolio- en projectmanagers vanuit uiteenlopende organisaties waren aanwezig tijdens het event, om bij te praten over de laatste ontwikkelingen, te netwerken met gelijkgestemde collega’s en uiteraard te leren van de koplopers in het vakgebied.

Friesland Campina, Essent en ANWB winnen Portfoliomanagement Awards

Zeven organisaties wisten door te dringen tot de finale. Gedurende het evenement presenteerden vertegenwoordigers van hun portfoliomanagementteams hun inzending aan een vijfkoppige jury, die bestond uit experts binnen het werkveld.

Friesland Campina kwam uit de bus als de grote winnaar. De zuivelcoöperatie (vertegenwoordiger: Erik Gort) werd door de jury geroemd om haar slagvaardigheid, de wendbare inrichting van alle portfolio’s en de wijze waarop de gestructureerde benadering bijdraagt aan het beter en soepeler draaien van projecten en een strakker besluitvormingsproces aan de top.

“Friesland Campina weet relevant te blijven met het portfolio in het complexe veld waarin ze opereren”, aldus de jury. “Zo kan de organisatie optimaal wendbaar ingericht worden.”

Essent werd beloond met de tweede prijs (vertegenwoordiger: Sander van Lith) en ANWB sleepte de derde prijs in de wacht (vertegenwoordigers: Mireille Damink en Pascal Van de Loo). Sanquin, EDSN, VU Amsterdam en RH Marine maakten de finalistenline-up compleet.

Integraal onderdeel van projectorganisatie

De afgelopen jaren is portfoliomanagement uitgegroeid tot een integraal onderdeel van de project- en veranderorganisatie, vooral bij grote organisaties waar veel besluiten en initiatieven tegelijk en door elkaar heen lopen. Aan portfoliomanagement de uitdaging om de vele programma’s en projecten op een gestructureerde manier af te wegen, te selecteren en te prioriteren.

De Portfoliomanagement of the Year-awards zijn een initiatief van Intermedius, dat zelf advies geeft over de inrichting en uitvoering van portfoliomanagement. Het event is dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en krijgt ook in 2023 een vervolg.

Frank Wiersma, managing partner van Intermedius, laat weten dat het bureau de awards in de eerste plaats ziet als een manier om het vak vooruit te helpen door het samenbrengen van vakgenoten. “Het delen van kennis is het primaire doel.”

Zo werd tijdens deze editie vooral ingezoomd op hoe het portfolio bestendig kan worden gemaakt tegen externe invloeden. “Een zeer actueel thema gezien de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar. Portfoliomanagement is dé manier om keuzes te maken en als organisatie wendbaar te zijn.”