ProRail kiest Minkowski als partner voor Innovatie Academie

07 november 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

ProRail heeft na een aanbestedingstraject Minkowski geselecteerd als partner voor trainingen op het gebied van innovatie.

Spoorbeheerder ProRail staat de komende jaren voor een grote innovatieopgave, zowel op het spoor als binnen de eigen gelederen. Innovaties worden binnen de bredere organisatie in gang gezet en gecoördineerd door de afdeling Innovatie & Technologische Vernieuwing.

De Innovatie Academie, die onderdeel is van de afdeling, heeft de taak om de medewerkers van ProRail zo goed mogelijk uit te rusten om innovatieontwikkeling tot een succes te maken. De Academie richt zich zowel op trainingen op het gebied van trends en ontwikkelingen als op het versterken van de zachte vaardigheden, zodat medewerkers innovaties beter kunnen implementeren in hun eigen omgeving.

ProRail kiest Minkowski als partner voor Innovatie Academie

Om aan de groeiende vraag naar leren en ontwikkelen te voldoen, zocht de Innovatie Academie naar een externe partner. Uitgangspunt was het vinden van één vaste partner die de divisie kan helpen bij het opschalen van het aanbod en het leveren van trainingen. Verschillende partijen werden onder de loep genomen en Minkowski kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus.

Meerdere toekomsten

Met Minkowski kiest de Innovatie Academie voor een goede bekende. “We zijn reeds enige tijd met ProRail aan het samenwerken, maar met het winnen van dit aanbestedingstraject zijn we de komende twee jaar de preferred supplier. Daar zijn we natuurlijk erg trots op!”, aldus Alexandre Janssen, partner bij Minkowski.

Minkowski was in het afgelopen jaar nauw betrokken bij de ontwikkeling van de zogeheten ‘Innovatie Fundamentals’-training. Deze training biedt ProRail-medewerkers de methodieken en tools om innovatie te versnellen. “De training zorgt ervoor dat deelnemers vertrouwd raken met het innovatieproces en stelt hun in staat om innovatieve initiatieven te implementeren in hun dagelijkse werk”, aldus Janssen.

Als onderdeel van de samenwerking zal Minkowski de spoorbeheerder eerst helpen met het vormgeven van zijn innovatieroutekaart. “We geloven dat er niet één, maar meerdere toekomsten zijn. We gaan de Innovatie Academie helpen met inzicht krijgen in welke toekomstscenario’s er allemaal zijn en hoe ProRail daar invulling aan kan geven.”

Het ‘Future(s) Readiness’-model van Minkowski zal hierbij als leidraad dienen. Janssen: “De toekomst is onbekend totdat deze arriveert en tot die tijd zijn er meerdere ‘toekomsten’ mogelijk. Daarom gebruiken we de meervoudsvorm. Onze aanpak bereidt organisaties en mensen in organisaties voor op deze veelvoud aan toekomsten, en daarbij te bepalen welke zij werkelijkheid willen laten worden. Zo ben je optimaal voorbereid op wat je te wachten staat.”

Financiële details rondom het contract zijn door ProRail niet bekendgemaakt.

Eerder dit jaar selecteerde de spoorbeheerder ook verschillende voorkeursleveranciers voor de ontwikkeling en het beheer van maatwerksoftware (een tienjarig contract ter waarde van €400 miljoen) en voor operations research (€12 miljoen).