ProRail selecteert IT-partners voor softwarecontract van €400 miljoen

31 augustus 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Spoorbeheerder ProRail heeft na een Europese aanbesteding vier partners geselecteerd voor de ontwikkeling en het beheer van maatwerksoftware. Met de raamovereenkomst is een bedrag van €400 miljoen gemoeid over een periode van tien jaar.

ProRail is als spoorwegbeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud, de vernieuwing, uitbreiding en veiligheid van het Nederlandse spoornet. Het bedrijf faciliteert al het treinverkeer (1,4 miljoen ritten per werkdag), bouwt en beheert stations en is verantwoordelijk voor de ruim 7.000 kilometer aan spoorvoorzieningen in ons land.

Software is een sleutelcomponent binnen de digitaliseringsagenda van ProRail, die op zijn beurt een centrale rol speelt in het verbeteren van de dienstverlening en het toekomstbestendig houden van het bedrijf, met het oog op de groeiende vraag naar spoorvervoer.

ProRail selecteert IT-partners voor softwarecontract van €400 miljoen

“De komende jaren verwachten we 30% meer reizigers en 50% meer goederen per trein. Digitalisering en datagedreven werken spelen daarin een belangrijke rol”, aldus CIO Arjen Boersma.

Diverse externe IT-partijen genieten het vertrouwen van het IT-team van ProRail en mogen de spoorbeheerder bijstaan in zijn IT- en digitaliseringsinspanningen. De komende jaren zijn dat CGI, Intraffic, TCS en Ordina. Zij zullen gaan meebouwen aan een bedrijfs- en veiligheidskritische softwareomgeving die cruciaal is voor de dagelijkse besturing van de treinenloop.

De vier partners

CGI is een beursgenoteerd IT-bedrijf uit Canada, dat sinds de overname van Logica in 2013 ook een sterke aanwezigheid heeft in de Nederlandse markt.

“Wij zijn al sinds 2006 betrokken bij bedrijfskritische IT-projecten van ProRail en zijn er trots op dat onze samenwerking in de loop der jaren intensiever is geworden”, laat Dirk de Groot weten, Senior Vice President van CGI Nederland. “De voortzetting van onze samenwerking voor de komende jaren laat zien dat ProRail veel vertrouwen heeft in onze dienstverlening.”

Ordina geldt als een van ’s lands grootste IT-dienstverleners van eigen bodem. Net als CGI werkt het bedrijf al langere tijd samen met ProRail. Zo ontwikkelde het een dataplatform voor scenario-analyse voor de spoorbeheerder.

Jo Maes, CEO van Ordina: “Onze samenwerking met ProRail gaat al langere tijd terug. De continuering hiervan maakt me trots. Het toont aan dat zowel ProRail als Ordina tevreden zijn over de samenwerking en deze graag met elkaar voortzetten.”

“Met onze high performance teams en brede expertise op het vlak van Application Lifecycle Management gaan we werken aan het spoor van de toekomst en samen met ProRail daarvoor slimme en duurzame IT-oplossingen bedenken.”

Tata Consultancy Services (TCS) is een Indiase partij die al jaren aan de weg timmert in de Nederlandse markt. Het bedrijf is wat nieuwer in de Nederlandse spoorsector, maar heeft een aantal systemen en oplossingen die door verschillende grote spoorbeheerders wereldwijd worden gebruikt.

Intraffic – de kleinste van de vier partners – is een specialistische aanbieder van mobiliteitsoplossingen. Het bedrijf is onderdeel van ICT Group.

De vier partners zullen ook meewerken aan innovatieve digitaliseringsprojecten, veelal op basis van de agile-metholodogie. Bovendien zullen ze ProRail helpen met het verder professionaliseren van de softwareontwikkeling.

Eerder dit jaar selecteerde ProRail vier partijen als partners voor ontwikkelvraagstukken op het gebied van operations research, data science en kunstmatige intelligentie.