ProRail selecteert vier externe partners voor operations research

28 april 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

ProRail heeft vier partijen geselecteerd als partners voor ontwikkelvraagstukken op het gebied van operations research, data science en kunstmatige intelligentie.

De nationale spoorbeheerder wil de komende jaren met behulp van analytische methoden en wiskundige technieken betere besluiten kunnen maken. Dit geldt voor de eigen bedrijfsvoering, de assets op het spoor, en de logistieke dienstverlening richting stakeholders zoals treinbeheerders en leveranciers.

Omdat de toepassing van de drie vakgebieden nog in de kinderschoenen staan binnen ProRail, lanceerde het bedrijf in maart vorig jaar een zoektocht naar externe partners.

ProRail selecteert vier externe partners voor operations research

De Europese aanbesteding heeft geleid tot raamovereenkomsten met vier partijen: KPMG, Centre for Quantitative Methods (CQM), en de combinaties PA Consulting Group en Arcadis, en Lynxx en Berenschot.

Deze bureaus worden de komende vier jaar de huisadviseurs van ProRail en maken onderling uit wie met welke opdracht aan de haal gaat. Met het contract is in totaal €12 miljoen gemoeid.

De belangrijkste taak van de bureaus wordt om ProRail te helpen bij het professionaliseren van het gebruik van de infrastructuur, van onderhoud en van de logistiek van het rijden van de treinen. Denk aan het slimmer voorspellen van onderhoudsplannen en werkzaamheden aan het spoor, het optimaliseren van de spoorlogistiek, het verbeteren van aankoopbesluiten, en het stoomlijnen van logistiek buitendienststellingen.

Omdat operations research leunt op complexe rekenmodellen en IT-technieken als kunstmatige intelligentie en machine learning, zullen de bureaus ook ondersteunen bij de ontwikkeling van een proof of concept of prototype. Na akkoord worden deze prototypen overgedragen aan ProRail (of aan softwareleveranciers).

In het aanbestedingsdocument laat ProRail weten dat het met de gecontracteerde marktpartijen een diepgaand partnerschap wil opbouwen die verder reikt dan alleen een opdrachtgever/opdrachtnemer relatie. “Samenwerking en partnerschap zijn essentieel.”

ProRail is verantwoordelijk voor de aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid van de ruim 7.000 kilometer spoor in ons land.