Minkowski helpt Odyssey Momentum met de sprong naar de metaverse

08 oktober 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Minkowski heeft Odyssey Momentum geholpen met het creëren van een roadmap voor de toekomst. Het doel: het op grote schaal toegankelijk maken van een innovatief ecosysteem voor online ontmoetingen en samenwerking.

De ambities van het in 2016 opgerichte Odyssey liegen er niet om: met Odyssey Momentum wil de Groningse startup een nieuwe ‘metaverse’ creëren. Het bedrijf ziet de metaverse als de volgende fase van het internet – oftewel Web 3.0 – waarin we bewegen van een “web of pages” naar een “web of places”. Hierin ligt de focus niet langer op content, maar op digitale activiteiten.

Odyssey Momentum stelt iedereen in staat om haar of zijn “eigen space” in de metaverse te bouwen en daar met mensen van over de hele wereld in samen te werken. Dit doet het bedrijf door het samenbrengen van een sociaal netwerk, een web3-infrastructuur en een 3D-omgeving.

Minkowski helpt Odyssey Momentum met de sprong richting de metaverse

Bij gedurfde ambities hoort ook een duidelijke koers en roadmap voor het komende jaar. Samen met investeerders, het eigen team, klanten en zelfs gebruikers is deze gedurende een driedaags programma en in volledige openheid vormgegeven. Dit proces werd begeleid door Minkowski, een bureau dat opdrachtgevers helpt om klaar te zijn voor de toekomst middels het creëren van toekomst scenario’s.

Het proces werd – geheel in Odyssey Momentum-stijl – in een metaverse-omgeving uitgevoerd. Ook voor programma-ontwerper Alexandre Janssen van Minkowski was dit een geheel nieuw experiment. “Een driedaags programma faciliteren in Momentum was echt uniek. Waar traditionele tools zoals Zoom of Teams een facilitator controle geven, is het Momentum-platform juist ontworpen voor serendipiteit en samenwerken op basis van intrinsieke bijdragen van de deelnemers.”

Inmiddels kan hij volmondig concluderen dat het experiment is geslaagd: “Het zorgt voor een unieke manier van co-creatie – waar wij als Minkowski erg in geloven. Het faciliteren in een metaverse-omgeving zoals Momentum biedt je de mogelijkheid opnieuw te kijken naar de beleving van de deelnemers. Waar timemanagement en groepsdynamiek voorheen gemakkelijk kon worden gemanaged, brengt dit weer nieuwe uitdagingen mee.”

Daar heeft de kwaliteit van de output echter “totaal niet onder geleden”, geeft hij aan. “Eerder andersom. Door de intrinsieke motivatie van de deelnemers en het platform als digitale ontmoetingsplek kon er gemakkelijk en erg constructief worden samengewerkt”

Christel Sieling, medeoprichter van Odyssey Momentum, kijkt vol tevredenheid terug op het proces en de opbrengst. “Minkowski heeft ons niet alleen begeleid naar een bruikbare roadmap, maar ook onze verschillende platformelementen optimaal benut en deze nieuwe manier van samenwerken volledig omarmd. Kortom, de samenwerking en de resultaten waren voor alle betrokken partijen erg gaaf.”