Cybervaardigheden van Nederlanders behoren tot wereldtop
Als het om hun cybervaardigheden gaat, behoren Nederlanders tot de top van de wereld. Dat blijkt uit een wereldwijde ranking van strategy consultancykantoor Oliver Wyman, dat de cyber risk-vaardigheden van professionals onder de loep heeft genomen.
Om tot de ranking te komen maakte Oliver Wyman gebruik van een combinatie van data-analyse, enquêtes, interviews en samenwerkingen met beleids-, sector- en academische experts, op basis waarvan binnen vijftig geografische regio’s het niveau van de cybervaardigheden in kaart is gebracht.
Waar veel onderzoeken zich vooral richten op de technische aspecten om de mate van cybersecurity in kaart te brengen, gooiden de onderzoekers van Oliver Wyman het juist over een andere boeg.
De onderzoekers concluderen namelijk dat het juist de mensen zijn die de sleutel vormen voor succesvolle cyberbeveiliging. Het is daarom van belang om in het bijzonder de focus te leggen op de volwassenheid van hun cyber risk-vaardigheden en -kennis.
“Uit onderzoeken blijkt dat de meeste cybersecurityproblemen ontstaan door menselijke fouten, bijvoorbeeld doordat iemand per ongeluk op een schadelijke link klikt en malware downloadt. Het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van cyberrisico’s en het stimuleren van mensen om zich te verdiepen in cybersecurity zouden in iedere cyberstrategie opgenomen moeten zijn”, zo stelt Paul Mee, Cyber Risk Lead bij Oliver Wyman.
De onderzoekers van Oliver Wyman hebben verschillende factoren onderzocht. Zo is onder andere gekeken naar de publieke betrokkenheid bij cybersecurity, het overheidsbeleid voor cyberonderwijs, de kwaliteit van cyberinstructies binnen onderwijsinstellingen, de schaal van initiatieven binnen het bedrijfsleven en de mate van digitale toegankelijkheid binnen een land.
Zwitserland komt in het onderzoek naar voren als de wereldwijde koploper. Kort daarachter volgt Singapore op plek twee. Beide landen worden door de onderzoekers gezien als een schoolvoorbeeld voor hoe overheidsbeleid, in combinatie met een sterk onderwijsstelsel, het verschil kan maken. Daarnaast scoren beide landen sterk op bijscholingsinitiatieven – het bijbrengen van cybervaardigheden aan professionals die reeds actief zijn op de arbeidsmarkt.
Nederland staat in de ranking op de vijfde plek, net achter het Verenigd Koninkrijk en Australië. Ons land dankt zijn positie aan het onderwijssysteem (vooral in het ‘post-graduate’-segment voor professionals), de aanwezigheid van een sterk ecosysteem voor cybersecurity (denk bijvoorbeeld aan The Hague Security Delta), overheidssteun en een volwassen IT-infrastructuur.
De coronapandemie heeft “het belang van cybersecurity doen toenemen”, omdat er vandaag de dag steeds meer transacties en communicatie online plaatsvinden, zo besluit Mee, met als gevolg dat er voor landen – zelfs de koplopers – nog volop werk aan de winkel is.