Minkowski begeleidt online onderzoekstraject van Rotterdam Partners
De International Advisory Board heeft in opdracht van Rotterdam Partners onderzoek gedaan naar de toekomst van de zakelijke events-industrie, ook bekend als MICE (meetings, incentives, conferences, exhibitions). Het traject werd ondersteund door facilitators van Minkowski.
Naast de horeca en luchtvaart behoort de MICE-sector volgens gegevens van het CBS tot de hardst door de coronacrisis getroffen branches. Niet verrassend, want conferenties en andere zakelijke evenementen lagen door de reis- en contactbeperkingen bijna anderhalf jaar volledig stil.
In steden die een belangrijke rol spelen in de MICE-sector heeft dit behoorlijke sporen achtergelaten in de economie en werkgelegenheid. Zo ook in Rotterdam. “Het aantrekken van congressen, beurzen, vergaderingen en zakelijke evenementen is van grote waarde voor de Rotterdamse economie”, zegt Wilbert Lek, directeur van Rotterdam Partners, hierover. “De sector bevordert de werkgelegenheid, levert een aanzienlijke bijdrage aan de toerismesector en profileert Rotterdam als hoogwaardige kennisstad.”
Belangrijke evenementlocaties in Rotterdam zijn onder meer Ahoy (waar recent nog het Eurovisie Songfestival werd gehouden), RDM Congrescentrum, ss Rotterdam, Van Nelle Fabriek, de Doelen ICC en Cruise Terminal Rotterdam.
Om deze en de vele andere evenementlocaties in de havenstad te helpen met het verkrijgen van een duidelijk beeld van hoe hun toekomst eruit zal zien, schakelde citymarketingbureau Rotterdam Partners de International Advisory Board (IAB) in. De in 2004 opgerichte IAB – een klankbord voor de gemeente Rotterdam op het gebied van internationale economische vraagstukken – werd gevraagd om de post-coronawereld in kaart te brengen.
“Gezien het belang van de sector en de ernstige gevolgen van de coronacrisis moeten we ons richten op het langetermijnperspectief. Het is daarom van groot belang te onderzoeken wat de transformatie van deze sector op de lange termijn voor Rotterdam betekent en hoe de stad hierop kan inspelen”, geeft Lek aan.
Het onderzoek werd uitgevoerd in april, en het proces om tot de resultaten te komen werd begeleid door facilitators van Minkowski. Toepasselijk genoeg had het onderzoek te maken met dezelfde coronabeperkingen die er de aanleiding voor vormden.
Vanwege die beperkingen werd het gehele traject online doorgelopen. Minkowski kreeg de taak om het ‘normale’ offline proces te herontwerpen naar een aantal online werksessies, en deze online te begeleiden met het behoud van energie, betrokkenheid en samenwerking tijdens de online sessies.
“De conferentie was een snelkookpan van vijf intensieve (online) dagen en er werd veel verwacht van de experts. Daarbij kwam dat het de eerste keer was dat internationale experts deelnamen aan een virtuele conferentie in plaats van naar Rotterdam te reizen”, blikt IAB-voorzitter Lars Crama terug op het traject.
“Er werd optimaal gebruikgemaakt van digitale technologieën om gesprekken te faciliteren en ervoor te zorgen dat de energie goed was. Al met al kijken we terug op boeiende discussies, waardevolle inzichten en verfrissende ideeën.”
Alexandre Janssen, partner bij Minkowski, vertelt dat het geheim van de succesvolle transitie naar online lag in het feit dat iedere sessie werd opgebouwd vanuit het basisprincipe ‘denk vanuit de beleving van de deelnemer’.
“Want ook online sessies van halve of hele dagen kunnen energie en voldoening geven. Zo heeft de International Advisory Board in een korte tijd met diverse stakeholders online samen kunnen werken middels Zoom en Miro, om zo tot een uitgebreid adviesrapport te komen over de toekomst van de meeting- en event-industrie.”