Zachte vaardigheden als stevig fundament voor complexe bouwprojecten
In weinig sectoren werk je aan zulke zichtbare resultaten als in de bouw. Wegen, bruggen en tunnels van beton, staal en glas – veel tastbaarder wordt het niet. In het behalen van deze (letterlijk) keiharde resultaten is ook de zachte kant echter cruciaal, zo weet Maarten van der Kaaij van Count & Cooper. We spraken hem over zijn ontwikkeling binnen het tender- en projectmanagementbureau.
Vier jaar geleden begon Maarten van der Kaaij bij Count & Cooper. Hij studeerde nog aan de TU Delft en koos het Rotterdamse bedrijf als plek voor zijn afstudeerstage. Het bleek het begin van een gelukkig huwelijk, want na zijn afstuderen bleef hij en vandaag de dag werkt hij er nog steeds met veel plezier.
“Ik kwam ‘groen’ van de universiteit – vol goede moed en enthousiasme met nog veel te leren”, blikt Maarten terug op zijn start als projectanalist. “Op dat moment vloog mijn enthousiasme nog weleens uit de bocht, nu ik erover nadenk”, voegt hij lachend toe.
Aan ambities en bezigheden dan ook geen gebrek die eerste periode. “Ik trainde erg veel voor crossfitwedstrijden. Daarnaast ging ik toch nog relatief vaak stappen. En ik had genoeg plannen om met mijn werk de wereld te veranderen.”
Uitdagende entree
Daarvoor was hij bij Count & Cooper aan het juiste adres. Het bureau werkt aan grote bouwprojecten die onze fysieke wereld stapje voor stapje veranderen. Denk aan de Noord/Zuidlijn, de verbreding van de A9 en de transformatie van de Amstelveenlijn.
Maarten kon al snel aan de slag op misschien wel het meest in het oog springende project van allemaal: De Entree, het megaproject waarin de stadszijde van het Amsterdamse Centraal Station een complete make-over krijgt.
Daar merkte hij al gauw dat de wereld veranderen niet altijd even makkelijk is. “Ik liep tegen allerlei uitdagingen aan, zoals mijn werk-privébalans, omgaan met een leidinggevende én dat niet al mijn ideeën de goede ideeën zijn.”
Desondanks genoot hij direct. “Wat ik concreet moest doen was het veranderen en verbeteren van processen om een groot bouwproject succesvol te laten verlopen. Ik had het gevoel dat alles wat ik aanraakte bijdroeg en gewaardeerd werd. Count & Cooper gaf me hierbij continu een fundament van een goed team, voldoende uitdagend werk en een veilige leeromgeving.”
Pas op de plaats maken
Net zoals elk goed bouwwerk begint bij een stevig fundament, vormde het voor Maarten de basis die hem in staat stelde te groeien in zijn rol. Keer op keer bleek daarbij dat de zogeheten ‘zachte’ vaardigheden minstens zo belangrijk zijn als de inhoudelijke expertise – zelfs, of misschien wel júist, in een harde sector als de bouw.
Zo was de coaching vanuit zijn leidinggevende bepalend in zijn voortdurende ontwikkeling. “Hij leerde me beïnvloedingsstijlen met termen als ‘publieksanalyse’. Hierdoor ging ik mezelf steeds vaker de vraag stellen: ‘wat heeft de ander nodig?’, in plaats van: ‘wat wil ík veranderen of verbeteren?’ Hij leerde me pas op de plaats maken en te luisteren.”
Televisie de deur uit
In Maartens opleiding tot projectanalist lag ook veel nadruk op persoonlijke ontwikkeling. Daarin werd verder gekeken dan alleen het werk. “Dankzij goede coaching en twee retreats heb ik de basis weten te leggen voor een ‘thuis’ dat mij in staat stelt om veel te geven bij Count & Cooper en ook volledig op te laden in mijn eigen tijd.”
Een goede keuze destijds was om direct na de eerste retreat een buddy te kiezen met wie hij wekelijks reflecteerde op het toepassen van opgedane inzichten en geleerde lessen. Ze hielden elkaar ‘accountable’ en inspireerden elkaar tot doorzetten op moeilijke leermomenten.
Daarbij nam hij twee simpele maar ingrijpende besluiten. “Concreet heb ik een oude Nokia gekocht en mijn tv verkocht. Die twee interventies hebben mijn sociale contacten gefilterd tot een groep mensen die mij echt versterken en waarderen. Het verkopen van mijn tv zorgde dat ik geen dagen meer verspeelde aan Netflix, maar die tijd kon steken in sport en vriendschappen.”
“Je ziet dat we resultaat boeken en de cultuur op projecten weten te verbeteren door vast te houden aan onze kernwaarden.”
Wat begon met deze kleine stappen zorgde uiteindelijk voor een grote verandering in zijn leven. “Het leidde ertoe dat nu in Hoek van Holland in mijn eigen appartement woon samen met mijn vriendin”, vertelt hij met een glimlach.
Vertrouwen en waardering
Waar Maarten twee hele concrete dingen de deur uit deed, ziet hij het ontvangen van twee veel minder tastbare dingen als “de rode draad” in zijn ontwikkeling: vertrouwen en waardering.
“Dat stelt mij in staat mezelf te zijn: in mijn rollen, op kantoor en op sociale evenementen, maar ook als het even moeilijk is of als ik niet goed lig in een team. Dan mag ik mijn zorgen uiten en wensen benoemen, waardoor ik mij gewaardeerd voel.”
In deze waardering investeert Count & Cooper nadrukkelijk. “In halfjaarlijkse waarderingsgesprekken benoemen we wat gewaardeerd wordt. Zo wordt eer gedaan aan het harde werk voor die afgelopen periode.”
Vertrouwen voelt Maarten vooral door de kansen die hij krijgt. “Er is altijd een open dialoog over mijn ambities, gekoppeld aan mijn competenties. Ik voel het vertrouwen dat ik uitgedaagd ben op de momenten dat ik dat nodig heb en dat ik mijn eigen pad mag volgen binnen Count & Cooper.”
Tegen de stroom in zwemmen
Zo blijft Maarten zich ontwikkelen. Inmiddels bekleedt hij de rol van risicomanager op het A9-verbredingsproject. Daarnaast is hij toegetreden tot de High Performing Teams-practice, gericht op het verhogen van de teamperformance vanuit de Count & Cooper-cultuur.
Daarin staan vier kernwaarden centraal: moed, flair, verbindend en professionaliteit. Maarten legt uit dat het binnen bouwprojecten uitdagend kan zijn om deze waarden vol tot hun recht te laten komen.
“In de praktijk merken we dat thema’s als samenwerking, persoonlijk contact, je kwetsbaar opstellen of leiderschap snel ondergeschikt worden gemaakt aan ‘de inhoud’. In overleggen en interacties op de projecten is er niet automatisch aandacht voor elkaar.”
Juist even afstand nemen van die inhoud kan de teamprestatie echter verhogen, zo heeft hij geleerd. “Dat gaat niet automatisch. Het is zinvol om eerst eens naar de samenwerking als team te kijken. In de praktijk merk je dus dat veel Count & Cooper-collega’s hard werken om hier verandering in te brengen.”
“Dit voelt soms als tegen de stroom in zwemmen”, erkent hij. “Maar je ziet ook dat we resultaat boeken en de cultuur op projecten weten te verbeteren door vast te houden aan onze kernwaarden.”
“Dus door de moed te tonen om tóch de juiste zaken bespreekbaar te maken. Door met flair nieuwe werkvormen te introduceren of ervoor te zorgen dat er gelachen wordt. Onze collega’s verbinden tijdens de lunch of even op de gang met collega’s. En tot slot staan we voor professionaliteit. Deze professionaliteit zien we terug door elkaar feedback te geven en door continu te willen groeien.”