VeenIX-consortium begint aan realisatie van A9-verbreding

23 juni 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Na een lange periode van voorbereiding heeft het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht groen licht gekregen om te beginnen met de realisatiefase.

Op dinsdag 9 juni verstrekte Rijkswaterstaat (RWS) het zogeheten ‘Aanvangscertificaat’ aan bouwcombinatie VeenIX. Dit betekent dat er nu buiten kan worden gewerkt aan het project. Met een prijskaartje van meer dan €700 miljoen is de uitbreiding van de A9 een van Nederlands grootste infrastructuurprojecten voor de komende jaren.

Het traject tussen Schiphol-Amsterdam-Almere is volgens RWS een van de drukste verbindingen van ons land en de afgelopen jaren liep de filedruk op. Dit deed de regering besluiten tot een grootschalige weguitbreiding, bestaande uit vijf fases. Na eerder onder meer het traject tussen Diemen en Almere (A1) en de A6 naar/van Almere te hebben verbreed, was het nu de beurt aan de vijfde en laatste fase: de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht.

De nieuwe A9 bij Amstelveen

De A9 wordt verbreed naar vier rijstroken per rijrichting en er wordt een wisselbaan aangelegd. Bij Amstelveen wordt de A9 verdiept aangelegd en komen drie overkappingen met groenvoorzieningen zodat inwoners van Amstelveen kunnen genieten van een park in plaats van een snelweg. Sommige van de bestaande kunstwerken worden gerenoveerd, andere worden vervangen.

Na een competitive tenderproces voor de A9 koos RWS in augustus van vorig jaar voor VeenIX, een consortium bestaande uit de Australische investeringsbank Macquarie, de Duitse technologie-gigant Siemens, het Spaanse bouwbedrijf FCC en het Rotterdamse projectmanagementbureau Count & Cooper, dat strategisch bouwadvies, tenderexpertise en projectmanagement levert.

Lees meer: Innovatief consortium met Count & Cooper wint groot bouwproject.

Het project wordt volgens de planning van RWS opgeleverd tegen eind 2026. Na de realisatie is VeenIX nog veertien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het wegdeel.

Volgens RWS beschikt het team van VeenIX over de benodigde expertise om wat het zelf beschrijft als een “complex bouwproject” succesvol op te leveren. Zo moet een groot deel van de werkzaamheden worden uitgevoerd in een stedelijk gebied met beperkte ruimte en moet de belangrijke A9 tijdens de realisatie bovendien toegankelijk blijven voor verkeer.

“Een snelweg verbreden door een stedelijke omgeving met een groene inpassing, dat is de grootste uitdaging van het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht. Het laatste project uit het SAA-programma (Schiphol-Amsterdam-Almere) is de kers op de taart”, aldus RWS in een verklaring.

Bronnen:
- RWS: Project A9 Badhoevedorp-Holendrecht definitief gegund aan consortium Veenix
- FD: Geen Nederlandse bouwer bij groot wegenproject A9 bij Amstelveen
- RWS: Verbreding en verdiepte aanleg A9 Badhoevedorp-Holendrecht officieel van start