Consortium ontwerpt nieuw zakendistrict bij Brussels Airport

26 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een consortium bestaande uit Belgische en Nederlandse zakelijke dienstverleners is geselecteerd om het nieuwe zakelijke district op Brussels Airport te ontwerpen.

Het nationale vliegveld van België – gelegen in Zaventem, pal naast het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest – heeft de ambitie om meer te worden dan alleen een luchthaven. Daarom wil het zijn zakelijke district de komende jaren verder gaan ontwikkelen.

Om die ambities te verwezenlijken, startte de directie van Brussels Airport een gunningsprocedure voor het ontwerpen van het nieuwe zakendistrict, waar tal van (internationale) marktpartijen zich voor aanmeldden.

Witteveen+Bos draagt bij aan ontwerp zakendistrict Brussels Airport

Deze maand werd bekend dat het ontwerp van ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos en de drie ontwerpbureaus Benthem Crouwel Architects, OKRA landschapsarchitecten en Stramien door Brussels Airport is gekozen als winnaar.

Eenvoud, leesbaarheid en helderheid

Op dit moment kent het district al een aantal hotels en kantoorgebouwen. In de plannen van het consortium worden dat er meer. Daarnaast hebben de vier partijen in hun gezamenlijke ontwerp ook ruimte gereserveerd voor andersoortige economische activiteiten.

Verder wordt op het zakelijke district een intermodale hub ontwikkeld. Dat is een transportknooppunt waar allerlei verschillende vervoersstromen samenkomen – denk onder andere aan de trein, bus, taxi of particuliere personenauto.

Binnen het ontwerp van de intermodale hub spelen functionaliteit, beleving, veiligheid en duurzaamheid een belangrijke rol. Zo heeft het consortium het knooppunt zo ingericht dat het voor gebruikers gemakkelijk is om hun weg te vinden en over te stappen op een ander transportmiddel.

Het consortium – dat tijdens het maken van het ontwerp ondersteuning kreeg van adviesbureau Planeground Airport Consultants – werd dan ook geprezen door de directie van het Brusselse vliegveld vanwege de “eenvoud, leesbaarheid en helderheid” van zijn plannen.

Op dit momenten zijn de vier partijen hun ontwerp in meer detail aan het uitwerken. Volgens de huidige planning zal het consortium in 2023 het definitieve ontwerp van het zakelijke district hebben afgerond. Kort daarna wordt het gepresenteerd aan Brussels Airport.