Gasunie sluit 10-jarige raamovereenkomsten met ingenieursbureaus

15 januari 2024 Consultancy.nl

Gasunie heeft 10-jarige raamcontracten gesloten met diverse ingenieursbureaus. Met een waarde van circa €280 miljoen behoort de gunning tot een van de grootste binnen de sector.

Infrabeheerder Gasunie heeft na een lang aanbestedingstraject raamovereenkomsten getekend met Bilfinger Tebodin, Sweco, Fugro, REARC Energy, de combinatie WSP en Witteveen+Bos, en Antea Group.

De ingenieursbureaus gaan meewerken aan het onderhoud en verbeteren van de bestaande infrastructuur, waaronder gasleidingen, stations en installaties. Ook worden de komende jaren vele nieuwe projecten opgestart, vooral als gevolg van de energietransitie, denk aan stadsverwarming en groen gas.

Gasunie sluit 10-jarige raamovereenkomsten met ingenieursbureaus

De transitie naar waterstof is een andere belangrijke pijler voor de komende jaren. Om de overgang mogelijk te maken, wordt in Nederland 1.200 kilometer aan nieuwe en bestaande pijpleidingen klaargemaakt voor waterstof, met een capaciteit van 3,5 GW in de komende tien jaar. Grote waterstofprojecten zijn onder meer de Delta Rhine Corridor en het deelproject Noordwest-Nederland.

Relationeel samenwerken

Opvallend aan de raamovereenkomst is de lange duur van de contracten. Dit heeft te maken met de wens van zowel Gasunie als marktpartijen om meer continuïteit en werkzekerheid in te bouwen in de samenwerking. Na een verkenningstraject – begeleid door inkoopexperts van Prowez – werd geconcludeerd dat Gasunie baat zou hebben bij een meer relationele manier van contracteren.

Janneke Hermes, waarnemend CEO van Gasunie, legt uit: “De energietransitie zorgt voor een verschuiving van aandacht voor het transport van aardgas naar het transport van andere gassen zoals waterstof, CO2, groen gas en warmte. Er wordt veel geïnvesteerd in een veelal krappe arbeidsmarkt waar de capaciteit van ingenieursbureaus en aannemers beperkt is.”

“Dat vraagt om een andere manier van inkopen, met een intensieve samenwerking, meer zekerheden en ruimte voor continu verbeteren. Daarom kiezen we nu voor langjarige strategische contracten met vaste partners waar het belang van samenwerking centraal staat.”

Deze aanpak heeft een sterke focus op relationeel samenwerken en belooft veiligheid, flexibiliteit, efficiëntie en een duurzamere benadering van projecten in lijn met de veranderende marktomstandigheden.

Aan het traject is een lange periode van contractering voorafgegaan. Onder begeleiding van Prowez is veel nagedacht over het spanningsveld tussen samenwerking in partnerschap enerzijds en anderzijds het vastleggen ervan in formele contractuele en juridische formuleringen.

“In een relationeel contract staan gezamenlijk gedeelde sociale normen centraal. Hierbij staan de leidende principes wederkerigheid, autonomie, eerlijkheid, loyaliteit, proportionaliteit en consistentie centraal”, zegt Wiebe Witteveen, die vanuit Prowez leiding gaf aan het traject.

Gasunie beheert en onderhoudt infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van aardgas. Het bedrijf is actief is in Nederland en het noorden van Duitsland. De raamovereenkomsten zijn gesloten in het kader van het programma ‘Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen’.