IG&H haalt investeerder aan boord voor verdere expansie

12 juli 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

IG&H is de afgelopen jaren gegroeid van een Nederlands adviesbureau naar een internationale speler met 350 medewerkers. Samen met de Britse investeerder IK Partners wil het bureau nu verder groeien in bestaande markten en daarnaast nieuwe markten betreden.

De toetreding van de private equity-firma is een primeur voor IG&H. Sinds de oprichting in 1988 was het kantoor in eigendom van een groep partners. De aandeelhouders hebben nu – voor een niet nader genoemd bedrag – een meerderheidsbelang van de hand gedaan, waarbij het managementteam heeft besloten te herinvesteren in het bedrijf.

Jan van Hasenbroek, medeoprichter en CEO van IG&H, laat in een reactie weten: “Dit is een zeer spannende tijd voor IG&H. Met de ondersteuning van IK Partners, hun diepe marktexpertise en Europese footprint kunnen wij onze klanten nog beter bedienen en onze internationale expansie voortzetten.”

IG&H haalt investeerder aan boord voor verdere expansie

In zijn eerste circa dertig jaar richtte IG&H zich vooral op de Nederlandse markt. Het bureau groeide uit tot een gevestigde naam in vooral de financiële sector, retail en gezondheidszorg (IG&H was een van de strategische adviseurs van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gedurende de Covid-19-epidemie.

Vanaf 2018 zit het bureau in een sterk groeitraject, dat gepaard gaat met de strategie om de transitie te maken van een klassiek management consultancybureau naar een end-to-end digitale transformatiespecialist. Grote investeringen werden gedaan in digitale capaciteiten (vooral in het Outsystems-domein was IG&H er vroeg bij) en via een overname zette het adviesbureau in 2019 voet in de Portugese markt.

Eerder dat jaar werd pensioenadviseur GroupLife ingelijfd, waarmee IG&H een sterke basis vergaarde in het pensioensegment en tegelijkertijd zijn team in België uitbreidde.

En vorig jaar werd de stap gezet naar Duitsland, de grootste consultancymarkt van Europa, waar het bureau steeds meer voet aan de grond krijgt en werkt voor klanten als ANWR, DPD en Pon.

“IG&H heeft een indrukwekkende groei laten zien in de adviesmarkt, met meer dan een verdubbeling van het team en bijna een verdubbeling van de omzet sinds 2018”, geeft Norman Bremer aan, partner bij IK Partners. “We kijken ernaar uit om het bedrijf te ondersteunen bij toekomstige groeiplannen door consolidatie van een gefragmenteerde Europese markt en voortdurende expansie in een groeiende markt.”

Met het aangetrokken groeikapitaal van IK Partners gaat IG&H op zoek naar “overnametargets” en wil het “investeren in het opschalen van de bestaande dienstverlening”, aldus Van Hasenbroek.

Ook wil IG&H zijn positie als een van ’s lands beste werkgevers consolideren door verder te investeren in talent en voorzieningen voor medewerkers.

Private equity bestormt de consultancy

Met de deal komt wederom een consultancykantoor van eigen bodem in handen van private equity. Bekende eerdere voorbeelden zijn Valcon (ooit First Consulting en nu een bureau met 1.500 consultants door Europa met Waterland als investeerder), The Highberg Group (de groep achter Blinklane Consulting, VKA, House of Performance, AgilityMasters en het Duitse Schickler; de investeerder is Duits) en Improven (investeerder: Quadrum Capital).

Ook Holland Capital roert zich steeds nadrukkelijker in de consultancymarkt, met een portefeuille bestaande uit Magnus Digital, Dimensys, Cards PLM Solutions en Appronto (die nu intensief samenwerken).

Op mondiaal niveau is de opkomst van private equity nog meer zichtbaar. Volgens data van Equiteq waren financiële investeerders afgelopen jaar goed voor meer dan een kwart van alle deals in de consultingsector. Als de dealmachines van Accenture en de Big Four niet worden meegenomen in de analyse (samen goed voor 80+ deals in 2021) is het aandeel van private equity nog een stuk groter.