Pensioenadviseur GroupLife sluit zich aan bij grotere IG&H

25 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

GroupLife, een consultancybedrijf voor de pensioen- en levensverzekeringssector, heeft zijn krachten gebundeld met het grotere IG&H Consulting & Interim. Door de krachtenbundeling ontstaat een adviesbureau met 220 professionals. 

Voor GroupLife gaat het om de tweede krachtenbundeling in de afgelopen jaren. Het bedrijf werd mid-2015 opgericht toen vier gespecialiseerde bureaus uit Nederland en België fuseerden om samen GroupLife te vormen*.

Het advieskantoor, met kantoren in Eindhoven, Amersfoort en Kruibeke helpt klanten met een breed spectrum van organisatieadvies- en technologiediensten, waaronder de op- en inrichting van PPI’s, APF’en, liquidaties van pensioenfondsen, risicomanagement, procesontwerp, data science, begeleiden van IT-pakketselectie trajecten, systeem-­implementaties en ontvlechtingen van uitvoeringsinstellingen.

Pensioenadviseur GroupLife sluit zich aan bij grotere IG&H

In een reactie op het aansluiten van het bedrijf bij IG&H, gaf GroupLife-medeoprichter Wim Groenen aan dat het team verheugd is over de samenwerking, aangezien die ervoor zorgt dat de werknemers een nog grotere bijdrage aan het succes van hun klanten zullen kunnen leveren. “IG&H weet haar expertise op het gebied van strategie, data science, technologieplatforms en organisatietransformatie uitstekend te combineren met sectorkennis”, geeft hij aan.

Tom Bottinga, ook medeoprichter van GroupLife, voegt toe: “Met deze stap ontstaat een gespecialiseerde consulting groep die in staat is om business- en technologietransformaties van begin tot eind te helpen realiseren.”

Jan van Hasenbroek, managing partner van IG&H, sluit zich hierbij aan: “GroupLife heeft een indrukwekkend trackrecord en een bewezen methodologie op het gebied van businessmodellering, implementatie van technologieplatforms en datamanagement. Een samengaan past daarom goed in de strategie van IG&H om haar ecosysteem continu verder te versterken in het technologiedomein.”

Opgericht in 1988, is IG&H een van de grotere management consulting-organisaties van ons land. Het bedrijf bedient klanten binnen drie belangrijke sectoren: retail, zorg en financial services, waarbij de laatstgenoemde praktijk de grootste is, gekeken naar het aantal werkzame fte’s en qua gerealiseerde omzet. IG&H werkt voor veel van de top banken, verzekeraars en pensioenfondsen in Nederland, waaronder ABN AMRO, Aegon, Achmea, BNP Paribas, Dela, ING, NN, Rabobank en Van Lanschot.

Onder de pensioenklanten van het bureau zijn partijen als APG, Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd en PGGM te vinden. 

Naast een sterker dienstenaanbod en het aanvullende klantennetwerk, benadrukt Van Hasenbroek de sterke match tussen de twee culturen van beide fusiepartners. “Beide bedrijven hebben diepgaande sectorkennis, hechte klantrelaties en hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan.” Terwijl de deal volgt op een grondige due diligence op strategische fit en cultuur, wijst Groenen op het gegeven dat beide bedrijven in het verleden al veel van elkaar hebben geleerd bij de gezamenlijke projecten die zij bij dezelfde klanten hebben voltooid. “Tijdens deze projecten, kwamen we erachter dat we een gedeelde visie hebben over de aanpak van complexe bedrijfstransformaties.”

Pensioenstelsel onder druk

De krachtenbundeling van GroupLife en IG&H komt op een tijdstip waarop de Nederlandse pensioenmarkt enorme veranderingen ondergaat. De overheid is bezig met het hervormen van de pensioensector in een poging de toenemende kosten van het pensioenstelsel binnen de perken te houden. Minister Wouter Koolmees zoekt daarnaast naar manieren om het systeem te moderniseren om flexibeler te kunnen omgaan met de manier waarop pensioengelden worden geïnvesteerd, zowel met betrekking tot de gebruikte kanalen als de hoogte van investeringen.

Spelers in de sector krijgen tegelijkertijd te maken met grote uitdagingen, variërend van toenemende klantverwachtingen, de intrede van technologiegedreven concurrenten en nieuwe innovatoren in de pensioenmarkt (PensionTech) en toenemende regelgevende lasten, factoren die allemaal de druk op de marges opvoeren. 

Als gevolg van alle ontwikkelingen zullen pensioeninstellingen en -uitvoerders onder andere hun klantgerichtheid en de transparantie die zij klanten bieden moeten verhogen, zullen ze digital moeten omarmen om hun bedrijfsvoering te verbeteren en dienen ze technologie te integreren binnen de organisatie om innovatie te kunnen realiseren. Van Hasenbroek: “De snelle ontwikkelingen in de markt hebben een enorme impact op de businessmodellen van onze klanten. Om in de toekomst succesvol te kunnen blijven, is een gezamenlijke focus op organisatie en technologie essentieel.”

Als onderdeel van de integratie, zal GroupLife worden gerebrand naar IGH Consulting & Interim.

* Het ging om de bedrijven Oviro, BoH Consult en Staander uit Nederland en BISure uit België.