Adviseurs van Kruger betrokken bij drie distressed-M&A deals

12 juli 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultants van Kruger hebben de afgelopen maanden drie ‘distressed’-M&A deals weten te closen – overnames die gedreven worden vanuit financiële moeilijkheden of zelfs een faillissement.

Codema

In de eerste deal ondersteunde Kruger bij de verkoop van verschillende businessunits van Codema, dat begin mei door de rechtbank failliet was verklaard. Codema was actief op het gebied van ontwerp, levering, installatie, service en onderhoud van klantspecifieke tuinbouwoplossingen en had rond de 140 medewerkers.

In samenwerking met Carl Hamm (curator) van Borsboom & Hamm en het Nederlands Taxatie & Adviesbureau begeleidde Kruger in korte tijd de verkoop van bedrijfsonderdelen via vier transacties.

Jantine Hak, Kees Lieve, Frank Leijendekker, Rogier Groot en Emilie Tacke

De teeltsystemen (Hawe Cultivation Systems) en software activiteiten (Horti Software) zijn overgenomen door Kubo Group, de transportbanden unit (Wevab) door Martin Stolze, en een deel van de irrigatie-activiteiten is ingelijfd door Horticoop.

Al met al is hiermee de werkgelegenheid van circa 100 medewerkers behouden gebleven.

Unipak

Eind mei werd ook Unipak failliet verklaard. De onderneming was actief in de productie van kunststof verpakkingen voor de voedingsindustrie. Merba, producent van onder andere chocolate chip-koekjes die wereldwijd worden geëxporteerd, was de belangrijkste afnemer.

Kruger heeft in opdracht van Merba een belangrijke rol gespeeld bij de doorstart voor ongeveer de helft van de voormalige productieactiviteiten. In een periode van zo’n twee weken is dit gelukt, in samenwerking met de curator Ruud Bom van Bron Advocaten. De activiteiten worden nu voortgezet onder de vleugels van Merba, met als resultaat het behoud van circa twintig banen.

Fullwood Milking

Tot slot was Kruger betrokken bij een deal in het buitenland. Begin april liet het Britse Fullwood Milking weten in verband met financiële uitdagingen op zoek te moeten gaan naar een nieuwe partner. Fullwood Milking levert automatische en conventionele melksystemen aan boeren in meer dan tachtig landen.

Het Nederlandse JOZ, een producent van mestschuiven en mestverwerkingstechniek, toonde interesse in Fullwood Milking. Samen met Rabo Investments (dat sinds 2019 een meerderheidsbelang heeft in JOZ) en adviseur Kruger is de deal in korte tijd tot een goed einde gebracht. Kruger leverde advies op financieel en operationeel vlak.

Volstrekt andere aanpak

Vanuit Kruger waren Jantine Hak, Kees Lieve, Frank LeijendekkerRogier Groot en Emilie Tacke in wisselende teams betrokken bij de drie distressed M&A-transacties.

Volgens Jantine Hak vereist een distressed M&A-proces een “volstrekt andere aanpak, ervaring, expertise en netwerk” dan een normaal corporate finance-proces. “De verschillen zijn groot door andere omstandigheden, parallel noodzakelijke acties, tijdsdruk, emoties, risico’s en type partijen. Ervaring met distressed processen is een belangrijke randvoorwaarde.”