Eleanor Utama en Stijn Hollander over werken bij Adviesgroep Novius

08 juni 2022 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Eleanor Utama en Stijn Hollander werken beiden inmiddels een klein jaar bij Adviesgroep Novius. Tegenover Consultancy.nl vertellen ze over hun werk en over hun persoonlijke groei bij het dochterbedrijf van Royal HaskoningDHV.

Stijn begon zijn avontuur bij Novius in de zomer van vorig jaar. De Junior Consultant kijkt met veel plezier terug zijn eerste twaalf maanden, die in een vogelvlucht voorbij zijn gegaan. “Ik heb een enorm steile leercurve mogen ervaren.”

“Ondanks dat het soms zeer intensief was, omdat er veel nieuwe dingen op mij afkwamen, was het een ongelofelijke leerzame en leuke periode. Daarnaast werkte ik nauw samen met twee leuke senior consultants, waar ik aan de ene kant hard mee werkte en aan de andere kant ook veel lol mee beleefde.”

Eleanor Utama en Stijn Hollander over werken bij Novius

Wat Stijn in zijn werk als consultant en bij Novius in het bijzonder waardeert, zo vervolgt hij, is het samen in een team kunnen werken aan uitdagende opdrachten. “Aan de ene kant vind ik het geweldig om lekker te puzzelen aan een complex vraagstuk, maar als ik dit volledig individueel zou moeten doen dan gaat voor mij de lol eraf.”

“Samenwerking is een belangrijk onderdeel van de cultuur van Novius”, geeft Stijn aan. Deze cultuur omschrijft hij als “familiair en inhoudelijk gedreven.” Hij licht toe: “Met familiair bedoel ik dat de lijnen kort zijn. Je kunt wie dan ook gewoon bellen om even te sparren of vragen te stellen. Daarnaast wordt er frequent iets leuks georganiseerd om de sterke verbinding die er onderling is te onderhouden. We houden van plezier!”

En met inhoudelijk gedreven bedoelt hij “dat er veel passie voor de inhoud” is bij consultants. “Men wil graag nieuwe technologieën of bedrijfsconcepten begrijpen. Verder is er een passie voor het tot uitvoer brengen en overdragen van bestaande en nieuw kennis en vaardigheden in opdrachten.”

Voor Stijn was de grote mate van afwisseling die het werken als consultant hem biedt een belangrijke drijfveer om te kiezen voor de consultancy. Bij Novius ervaart hij dit elke dag.

“Geen project en dag is hetzelfde”, vertelt hij. “Opdrachtgevers zijn verschillend, bijvoorbeeld overheid of commerciële bedrijven. Daarnaast verschillen de opdrachten inhoudelijk sterk, bijvoorbeeld van het opstellen van requirements voor technologische oplossingen tot en met het vertalen van businessstrategie naar een veranderportfolio.”

Nieuwe wegen ontdekken

Die afwisselende aard van consultancywerk was ook voor zijn collega Eleanor een belangrijke reden om te kiezen voor een consultinguitdaging. “Voor mij was de grootste aantrekkingskracht tot een carrière in consultancy de mogelijkheid om nieuwe wegen te ontdekken zonder mezelf tot één richting te beperken bij de start van mijn werkzame leven”, geeft ze aan.

Vanaf jonge leeftijd woonde Eleanor in verschillende landen, waaronder Indonesië, Singapore, Saudi-Arabië en Japan. Daarbij raakte ze gewend aan continue veranderingen en het aanpassen aan nieuwe en tegengestelde situaties.

“Je kunt je voorstellen dat ik enthousiast ben geworden van een beroep waar zich elke paar maanden een kans voordoet om een nieuwe werkomgeving te ontdekken. In consultancy word je gedwongen om dit te omarmen en snel te leren van nieuwe omgevingen en nieuwe mensen.”

“De persoonlijke ambities van de consultant worden belangrijk gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld veel energie gestoken in het zoeken van de opdrachten die passen bij jou en je persoonlijke leerdoelen.”

In de afgelopen negen maanden heeft Eleanor binnen Novius mogen werken aan verschillende uitdagende opdrachten. Haar eerste klus was bij een uitvaartverzekeraar. Daar werkte ze aan het onderzoeken van synergievoordelen die ontstaan bij het samenvoegen van de financiële afdelingen van de Nederlandse en Belgische tak van het bedrijf.

Sinds kort werkt ze voor een woningcorporatie, in de rol van businessanalist. Eleanor over de opdracht: “Ze willen hun services klantgerichter maken en zijn bezig met de implementatie van een nieuw softwarepakket. Hier ben ik druk bezig met het vertalen van de wens van de klant naar de mogelijkheden binnen het softwarepakket en om deze zo goed mogelijk te laten passen bij hun processen.”

Eleanor vertelt hoe ze de dynamiek waardeert. “Mijn twee opdrachten zijn zeer gevarieerd. De eerste beslaat de begeleiding van een organisatie gedurende een strategische beweging van de organisatie, waarbij we met een holistische visie een reeks van taken hebben geformuleerd om de transitie vorm te geven.”

“Daarentegen werk ik binnen de tweede opdracht als businessanalist op een meer operationeel niveau, wat zich uitdrukt in het vertalen van requirements en doelen van stakeholders naar het development team en daarbij optreden als brug tussen deze partijen.”

Goede begeleiding en ontwikkelingsmogelijkheden

Direct mogen werken aan complexe opgaven is voor beginnende consultants een behoorlijke uitdaging. Volgens Eleanor biedt Novius echter goede begeleiding voorafgaande en tijdens een opdracht. Om te beginnen bij de afstemming tussen project- en persoonlijke ontwikkelambities.

“De persoonlijke ambities van de consultant worden belangrijk gemaakt”, vertelt ze. “Er wordt bijvoorbeeld veel energie gestoken in het zoeken van de juiste opdrachten die bij jou als persoon passen en bij de persoonlijke leerdoelen.”

“Wil je graag werken aan skills op het gebied van architectuur? Je wordt uitgedaagd om dat te doen. Ligt je interesse meer op het gebied van digitale strategie? Dan bestaat de mogelijkheid om je daarin te verdiepen. Je wordt aangemoedigd om continu te leren en jezelf te ontwikkelen.”

“Novius biedt een set aan eigen ontwikkelde trainingen/opleidingen aan, zodat je een goede basis legt om opdrachten uit te kunnen voeren.”

Via het volgen van trainingen kunnen junioren hun kennis en capaciteiten doorlopend bijspijkeren. Eleanor: “Naast inhoudelijke trainingen krijg je ook de kans om te werken aan soft skills zoals het leren hoe en waarom mensen bepaald gedrag vertonen en hoe je efficiënt kunt communiceren.

“Deze training is mijn persoonlijke favoriet omdat deze soft skills heel belangrijk zijn om als consultant mensen door een proces van verandering heen te leiden”, vertelt ze.

Stijn vult aan: “Novius biedt een set aan eigen ontwikkelde trainingen/opleidingen aan, zodat je een goede basis legt om opdrachten uit te kunnen voeren. Hierbij ligt de focus op het ontwikkelen van de juiste kennis en vaardigheden.”

“Daarnaast word je bij het opdoen van ervaring begeleid door een coach en/of word je op een complex project gezet samen met een senior of principal consultant die je ook coacht”, vervolgt hij. “Bovendien zijn collega’s zeer genegen om met je te sparren over iets waar je tegen aanloopt in je project of kun je om voorbeelden en best practices vragen om je opdracht vorm te geven.”

Warm en kleinschalig

Terwijl Novius deel uitmaakt van de grote internationale dienstverlener Royal HaskoningDHV (6.000 medewerkers wereldwijd), is het adviesbureau nog altijd “een warme en kleinschalige adviesgroep met oog voor de persoonlijke connectie”, aldus Eleanor. “Tijdens mijn tijd hier heb ik gemerkt dat mensen met meer ervaring ook tijd voor je maken. Als je het nodig hebt is hulp altijd dichtbij.”

Tegelijkertijd kunnen medewerkers de vruchten plukken van de mogelijkheden die voortvloeien uit het netwerk van Royal HaskoningDHV. “Denk aan carrièremogelijkheden, internationale projecten, projecten met grote impact en werken op het snijvlak van tal van andere thema’s”, aldus Eleanor.

“De samenwerking tussen Novius en Royal HaskoningDHV biedt collega’s nog meer mogelijkheden en versnelt de leercurve”, voegt Stijn toe.

En naast de opdrachten voor klanten (en interne projecten/bijdragen) is er vanzelfsprekend ook volop aandacht voor fun en ontspanning binnen Novius, verzekert Eleanor ons tot slot. “Er worden geregeld leuke events georganiseerd om een leuke tijd te hebben, zoals etentjes en borrels.”