ProRail: Agile werken legt basis voor datagedreven assetmanagement

30 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Er gaat bij ProRail geen dag voorbij of er wordt gewerkt aan onderhoud van de assets – denk aan wissels, rails, bovenleidingen en veel meer. Deze werkzaamheden leveren een schat aan data op, en met behulp van datagedreven werken weet ProRail de waarde van deze data steeds vaker en beter te verzilveren.

Bij ProRail staat datagedreven werken hoog op de agenda. Zo ook binnen het domein van assetmanagement. Dit omvat alle objecten die behoren tot de spoorinfrastructuur: onder meer 7.000 kilometer spoor, meer dan 6.000 wissels en 11.000 signalen en bijna 400 stations door het land.

Toen Jort Kuiper, consultant bij Stevin, medio 2020 aan boord kwam bij ProRail, stond datagedreven assetmanagement echter nog in de kinderschoenen.

Jort Kuiper, Systeem Innovator, Stevin

Het project waar hij onderdeel van werd, genaamd ‘Inwinnen ProRail Objectdata’ (kortweg IPOD), richt zich op het verbeteren van het inwinnen en beheer van objectdata. Deze objectdata wordt gebruikt door de ProRail-beheersorganisatie en externe aannemers voor het plannen en uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden.

Doelstelling van het project: het versimpelen van de data-invoer, zorgen voor een geolied workflowsysteem, en meer strategische waarde halen uit de inzichten.

“Die stap is inmiddels gezet”, vertelt Kuiper. “Vroeger moest een aannemer soms wel op drie of vier verschillende manieren zijn data aanleveren. Vaak nog bij verschillende loketten ook. Met alle administratieve rompslomp en versnippering van informatie van dien. Nu wordt deze data gestandaardiseerd opgevraagd en is deze op één plek te vinden.”

“Met de verbeterede informatieketen krijgt ProRail beter inzicht in het verloop van de werkzaamheden, maar ook in hoe deze in de toekomst beter zouden kunnen worden ingericht en aangepakt. Data is hiervoor het fundament.”

Betrokkenheid genereren

Om zover te komen is tot en met juli 2021 heel agile, via de proof of concept-methode begonnen met de ontwikkeling van een eerste opzet van een nieuw systeem voor objectdata.

Kuiper: “We hebben daar heel bewust de werkvloer, de ProRailers dus die dagelijks met objectdata bezig zijn, nauw bij betrokken. Om in de organisatie én betrokkenheid bij IPOD te genereren, maar zeker ook om vanuit de kennis en ervaringen uit de bestaande praktijk te komen tot een zo gebruiksvriendelijk mogelijk, door en door toekomstbestendig systeem van inwinnen en stroomlijnen van objectdata.”

“Er is dan ook maanden getest, gebouwd, weer getest, verder ontwikkeld. Echt een proefondervindelijk groeiproces, waarin steeds meer stukjes van de behoorlijk versnipperde en dus vaak onoverzichtelijke puzzel van objectdata binnen ProRail samen werden gebracht.”

Grote(re) transitie

Met succes, want alles staat nu startklaar om na de zomer IPOD in het echt uit te rollen. “De bekroning van een mooi project”, aldus Kuiper. “Een project dat voor ProRail toch zonder meer bestempeld kan worden als een grote(re) transitie. Want agile werken was men nog niet gewend. Terwijl het voor een organisatie als ProRail zonder meer een succesvolle en effectieve werkwijze kan zijn. Dat besef is er nu niet alleen, het groeit ook nog eens.”

“Dat wij als Stevin daarin een sturende, motiverende en aanjagende rol heb kunnen vervullen… prachtig natuurlijk. En dat dankzij het IPOD-project ProRail nu ook alle vruchten plukt van datagedreven assetmanagement… minstens zo prachtig!”