Een serious game bereidt mensen voor op datagedreven werken

31 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Veel organisaties hebben de ambitie om datagedreven werken in te voeren. Met de Data Escaperoom van FTE Groep kunnen medewerkers alvast geënthousiasmeerd worden voor de transitie.

“De Data Escaperoom is een uitstekend hulpmiddel om datagedreven werken te introduceren en om medewerkers te enthousiasmeren over het werken met data”, zegt Irene Tram, Data-analist bij FTE Groep.

“Het is een leerzame manier om inzicht te krijgen in het belang van data en de afhankelijkheden tussen afdelingen en processen, en bovenal, een leuke manier om samen met je collega’s te werken aan het databewustzijn en zo samen ambities te realiseren.”

Een serious game bereidt mensen voor op datagedreven werken

FTE Groep lanceerde de serious game in de zomer van vorig jaar, met als doelstelling om databewustwording en datageletterdheid te verbeteren. Door lessen en best practices op een speelse manier te brengen, in combinatie met een learning by doing-aanpak, brengen serious games het beste van twee werelden samen, voor een maximale impact.

“We hebben samen met Frisse Blikken, de ontwikkelaar van de game, de Data Escaperoom al bij meerdere klanten ingezet”, zegt Roeland Möller, Businessmanager Data bij FTE Groep. “We krijgen van deelnemers terug dat het hen echt heeft geholpen om hen klaar te stomen voor een grote, datagedreven transformatie.”

Databewustzijn vergroten

Ook Tram heeft de game gespeeld. “Je doet samen met collega’s ervaring op met veel voorkomende valkuilen en uitdagingen bij het werken met data. Hierdoor ontstaat het inzicht in het belang om altijd kritisch te blijven denken wanneer er gewerkt wordt met data. Het vergroot het databewustzijn.”

De belangrijkste les die ze uit haar spelervaring meeneemt? “Als er geen commitment van iedereen is, dan is het lastig om het meeste uit data te halen en juist daarom is een datacultuur in een organisatie zo ontzettend belangrijk.”

De adviseurs van FTE Groep zorgen na de inzet van de game ook voor een debriefing, voor een optimale leerervaring bij deelnemers. “Tijdens deze debriefing bespreken we de leerervaring, de toepassingsmogelijkheden van datagedreven werken in de praktijk, de randvoorwaarden om de volgende stappen te zetten met betrekking tot datagestuurd werken, en wat er concreet gaat veranderen”, besluit Möller.