Werken bij FTE Groep: Drie professionals delen hun ervaringen

26 september 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe is het om actief te zijn in een change-, IT- of datarol bij FTE Groep? Ervaren adviseurs Marjolijn Schotpoort, Idris Magram en Henok Tekle delen hun ervaringen. 

Het in 2006 opgerichte FTE Groep helpt uiteenlopende opdrachtgevers met advies, analyse en implementatie, in de vorm van ondersteuning op projecten en programma’s. 

Het team van FTE Groep bestaat uit zo’n 80 professionals met uiteenlopende achtergronden en expertisegebieden. Denk aan PMO’ers, procesmanagers, data stewards en businessanalisten, maar ook professionals actief in een change management en/of data-/IT-rol. Marjolijn Schotpoort, Idris Magram en Henok Tekle behoren tot die laatste groep en vertellen meer over hun rol, werkzaamheden en de kwaliteiten die zij meebrengen.

Hoe is het om te werken in een change-, IT- of datarol bij FTE Groep?

Marjolijn Schotpoort is een zeer ervaren pensioenspecialist die inmiddels alweer vier jaar meedraait bij het adviesbureau uit Utrecht. De afgelopen jaren heeft ze zich binnen pensioenuitvoerder ABP ingezet in rollen als data cleanser en de laatste twee jaar als data steward. Eerder in haar loopbaan vervulde ze consultancyrollen bij PMT Groep en werkte ze jarenlang voor Nationale-Nederlanden. 

Als data cleanser lag haar focus vooral op het “oplossen van issues en het muteren van de data”, vertelt Schotpoort, die vanuit haar ervaring de diverse invalshoeken van goed datamanagement begrijpt. “Dat ik de andere kant van de tafel ken, zie ik als mijn kracht. Ik ben hierdoor extra bewust van het belang van goede documentatie en een kwalitatieve data-analyse.”

In haar huidige rol als data steward voert ze vooral data-analyses uit. “Ik analyseer de data issues en probeer met het team de datakwaliteit te verhogen”, aldus Schotpoort, die uitlegt hoe ze zich in deze rol vooral beweegt aan de meer analyserende kant. “Hier komt mijn kennis vanuit de uitvoering zeer goed van pas. Wat volgens de data compleet logisch lijkt te zijn, is vanuit de uitvoering soms niet eens mogelijk.”

“Daarom laat ik eerst mijn kritische blik over een query gaan, voordat het naar de data cleansers gaat”, legt ze uit. “Daarnaast houd ik ervan als een data issue overzichtelijk in kaart is gebracht, terwijl de informatie tijdens de analyse soms alle kanten op schiet.”

“Het ondersteunen van de change in de business, waardoor werkplezier, efficiëntie en klantwaarde verhoogd worden, geeft mij een enorme kick!”

Idris Magram werkte eerder in zijn loopbaan maar liefst 17 jaar voor de Douane, in verschillende rollen, van surveillance tot zijn laatste rol (7+ jaar) als lean coach.

Sinds bijna een jaar is hij werkzaam als Business Improver voor FTE Groep en opdrachtgever Rabobank. Daar zette hij zich aanvankelijk in als senior procesmanager en hielp hij onder meer bij het vergroten van de lean-volwassenheid van enkele afdelingen. Magram is een gecertificeerde Lean Black Belt.

Inmiddels is hij binnen de grootbank actief als senior change manager. “Het ondersteunen van de change in de business, waardoor werkplezier, efficiëntie en klantwaarde verhoogd worden, geeft mij een enorme kick!”, aldus Magram.

Volgens Magram is effectieve organisatieverandering vooral gestoeld op het creëren van vertrouwen. “De omgeving en cultuur verandert en dus ontstaat er veel onzekerheid. Mijn eerste uitgangspunt is dan ook om die vertrouwensband te creëren met de stakeholders. Vervolgens ga ik aan de slag om de organisatie stapje voor stapje te verbeteren. Resultaatgericht, maar altijd met oog voor de mens om maatwerk te leveren waar nodig.”

Zijn diverse kwaliteiten kan hij bij FTE Groep uitstekend kwijt. “Met mijn sterk ontwikkeld empathisch vermogen kan ik snel op de wensen van de stakeholders inspringen en zorg ik voor een goede werkrelatie. Ik ben communicatief vaardig en altijd zeer betrokken bij het werk waarvoor ik ben ingevlogen.”

“Ik geloof erin dat wanneer waarde gecreëerd wordt uit data, het elke organisatie verder helpt strategische oplossingen te creëren.”

Henok Tekle is pas sinds enkele maanden actief bij FTE Groep, waar hij als Data- en IT-consultant opdrachtgevers helpt om meer datagedreven te worden. “Mijn ervaring zit in organisaties helpen data-driven te werken, data-analyses uitvoeren, de implementatie van nieuwe IT-systemen en schakelen tussen verschillende teams op alle niveaus van een organisatie, van directie tot aan business.” 

“Ik vind het belangrijk om organisaties te kunnen helpen, door waarde te creëren uit data en hier effectief mee om te gaan”, voegt Tekle toe, die uitstekend op zijn plek zit in zijn nieuwe rol. “Schakelen met diverse stakeholders en tegelijkertijd bezig zijn met innovatieve en strategische oplossingen die betrekking hebben op data en IT geeft mij energie!” 

Voorafgaande aan zijn start bij FTE Groep werkte Tekle jarenlang voor Randstad, eerst als consultant en in zijn laatste rol als performance manager. Eerder was hij zowel in Nederland als in Indonesië enige tijd actief voor luchtvaartorganisaties, met een focus op marktonderzoek, het opstellen van prijsstrategieën en datamanagement. 

Rode draad in zijn loopbaan is en blijft data, een onderwerp dat volgens Tekle de toekomst heeft: “Ik geloof erin dat wanneer waarde gecreëerd wordt uit data, het elke organisatie verder helpt strategische oplossingen te creëren.”

Met veel enthousiasme helpt hij vanuit zijn expertise de klanten van FTE Groep met het omarmen van datagedreven werken. “Mijn analytische skills en stakeholder management-vaardigheden komen het meest tot hun recht in projecten waarin ik organisaties verder help om meer data-driven te worden door te werken met nieuwe IT-oplossingen”, besluit Tekle.